latinica  ћирилица
22/07/2015 |  09:48 | Autor: SRNA

Košarac: SNSD insistira na smjeni DŽaferovića

Poslanici SNSD-a na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH insistiraće na utvrđivanju političke odgovornosti za slanje pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome je 25 poslanika na flagrantan način prekršilo Ustav BiH, kao i Poslovnik o radu Doma, izjavio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

On kaže da SNSD najodgovornijim smatra poslanika SDA Šefika DŽaferovića i da će na današnjoj sjednici ponoviti, u još oštrijoj formi, zahtjev za njegovu smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

"DŽaferović je potpisao to pismo, svjestan činjenice da se njime krše Ustav BiH i Poslovnik Predstavničkog doma u članovima koji govore o načinu odlučivanja u Predstavničkom domu", rekao je Košarac.

On tvrdi da je DŽaferović potpisao zaključke koji nisu usvojeni u Predstavničkom domu i protiv kojih su glasali svi prisutni srpski poslanici iz Republike Srpske, čime je, zajedno sa ostalim potpisnicima pisma, svjesno i namjerno derogirao institut entitetskog glasanja, lažno predstavljajući svoje stavove kao stavove Predstavničkog doma.

"Takav DŽaferovićev čin, uz sve ranije javnosti poznate činjenice o njegovoj ratnoj prošlosti, dokazuje našu tvrdnju da on ne može da predstavlja Predstavnički dom, pogotovo srpske poslanike iz Republike Srpske i da treba da bude smijenjen", poručio je Košarac.

On je još jednom pozvao poslanike SDS-a i NDP-a da glasaju za inicijativu Kluba poslanika SNSD-a za DŽaferovićevu smjenu.

"DŽaferović i ostali poslanici na isti ili sličan način, kršeći Ustav, procedure i zloupotrebljavajući memorandum Predstavničkog doma, mogli su od Ban Ki Muna i Savjeta bezbjednosti UN da traže da izglasaju rezoluciju o ukidanju Republike Srpske! Očita je bila njihova namjera da devalviraju i ponište ključne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i zato političke odgovornosti mora biti", istakao je Košarac.

On je pozvao poslanike SDS-a i NDP-a da se pridruže SNSD-u u zahtjevu za smjenu DŽaferovića i tako pošalju zajedničku poruku svih srpskih poslanika iz Republike Srpske ""da tako nešto više nikada i nikome iz Sarajeva ne padne na pamet".

Komentarišući hapšenje i ekspresno oslobađanje četvorice lica koja se dovode u vezu sa pokušajem linča i ubistva predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima, Košarac je ocijenio da je Tužilaštvo BiH potvrdilo da djeluje isključivo po političkom diktatu iz Sarajeva.

"To privođenje nije u funkciji otkrivanja i kažnjavanja nalogodavaca i počinilaca organizovanog pokušaja linča i ubistva premijera Vučića, već je u funkciji davanja političkog alibija /bošnjačkom članu predsjedništva BiH/ Bakiru Izetbegoviću uoči današnjeg sastanka sa Vučićem u Beogradu", rekao je Košarac.

On je dodao da istu političku funkciju ima i izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o postojanju značajnog pomaka u istrazi o napadu na premijera Vučića.

"Ako zaista postoje pomaci u istrazi, pozivam Mektića i njegovog prijatelja i bliskog saradnika glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da odgovore da li je /nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naser Orić, uprkos zabrani Suda BiH, prisustvovao komemoraciji u Srebrenici. Ako ima tih pomaka, pozivam ih da kažu i to koji je visoki funkcioner SDA umiješan u organizaciju pokušaja linča i ubistva premijera Vučića", naglašava Košarac.