latinica  ћирилица
22/07/2015 |  10:41 | Autor: SRNA

Odbijen zahtjev SNSD-a za smjenu DŽaferovića, poslanici ostali u klupama

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH počeli su sjednicu na čijem su dnevnom redu zaključci u vezi sa napadima na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula i informacije o upućivanju pisma grupe poslanika generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsjedniku Parlamenta Kanade povodom rezolucije o Srebrenici.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH   (Foto: Feđa Krvavac) - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Feđa Krvavac)Foto: klix.ba

15.10 Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da institucije BiH nisu ništa učinile kada je riječ o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima.

- Šta su institucije BiH uradile do sada da bi bio rasvijetljen ovaj događaj? Uoči posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu uhapšena su četiri lica, a potom puštena da bi se relaksirala situacija. Imamo potpuno atrofiran stav bezbjednosnih i pravosudnih institucija na nivou BiH o ovom događaju, rekao je Košarac u okviru rasprave o usvajanju zaključaka u vezi sa događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić upozorio je da neki pokušavaju da ovu temu, koja bi trebalo da posluži smirivanju odnosa u BiH, iskoriste za podgrijavanje odnosa i da to nije slučajno.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović smatra da su bezbjednosne službe zakazale, ali da Parlamentarna skupština BiH ne treba da se izvinjava Vučiću.

Prvim od tri zaključka najoštrije se osuđuje napad na Vučića, a trećim od svih nadležnih organa u BiH traži da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima. Rasprava o ovoj tački dnevnog reda biće nastavljena nakon pauze.

13.24 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni danas, kao ni mjesecima ranije, nije podržao zahtjev Kluba poslanika SNSD-a za smjenu Šefika DŽaferovića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegijuma ovog doma. Članovi Kluba poslanika SNSD-a nisu napustili današnju sjednicu, za razliku od ranije prakse kada su to činili odmah po odbijanju njihovog zahtjeva.

Odbijen je i prijedlog poslanika SDP-a Mirsada Mešića za formiranje istražne parlamentarne komisije koja bi utvrdila na osnovu koje je odluke tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio Savjetu bezbjednosti UN pismo sa zahtjevom da se odbije britanska rezolucija o Srebrenici.

Podršku poslanika nije dobio ni prijedlog Zaima Backovića iz BPS-a za formiranje istražne komisije koja bi utvrdila sa kojim su se pravom predstavnici Republike Srpske obraćali UN u vezi sa rezolucijom o Srebrenici kada je međunarodna politika u nadležnosti institucija BiH.

Prijedlozi Denisa Bećirovića koji je zatražio od Savjeta ministara BiH informaciju u vezi sa, prema njegovim tvrdnjama, intenziviranjem napada prema bošnjačkim povratnicima na teritoriji Republike Srpske, kao i skidanje dvije tačke sa dnevnog reda zasjedanja u vezi sa Srebrenicom nije dobilo potreban broj glasova.

12.35 Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH danas je ponovio svoj zahtjev za razrješenje Šefika DŽaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, odnosno člana Kolegijuma ovog doma.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kao najnoviji razlog za DŽaferovićevu smjenu naveo je taj da je on zajedno sa još 24 poslanika potpisao pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu za podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici, koje je upućeno na memorandumu Predstavničkog doma i u kojem su navedeni zaključci koji nemaju podršku Predstavničkog doma BiH.

"Ovi zaključci odbačeni su prethodno u Predstavničkom domu zbog čega ovo pismo predstavlja obmanjivanje generalnog sekretara, članica Savjeta bezbjednosti UN i javnosti", rekao je Košarac.

Potpisivanjem ovog pisma, DŽaferović i ostali potpisnici, prema Košarčevim riječima, narušili su Poslovnik Predstavničkog doma i Ustav BiH. "U ovom činu ima i elemenata krivičnog djela zloupotrebe poslaničkih pozicija", ističe Košarac.

On je dodao da je sve ovo dovoljan dokaz ranije tvrdnje Kluba poslanika SNSD-a da DŽaferović ne može predstavljati ovaj dom i poslanike.

U ranijim zahtjevima za smjenu DŽaferovića SNSD je navodio ozbiljnu sumnju da on tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

Prije glasanja o dnevnom redu, data je polučasovna pauza na zahtjev poslanika SBB-a.

11.12 Ministar pravde BiH Јosip Grubeša izjavio je da Tužilaštvo BiH, osim statističkih podataka u godišnjem izvještaju o radu, ne otkriva detalje o istragama ratnih zločina.

"Tužilaštvo uporište za to ima u Zakonu o krivičnom postupku", rekao je Grubeša, odgovarajući na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na poslaničko pitanje Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH.

Grubeša je podsjetio da je 2011. godine u BiH uspostavljena centralizovana evidencija predmeta ratnih zločina kako bi se spriječila dotadašnja praksa postojanja značajnog broja paralelnih predmeta o ratnim zločinima u tužilaštvima i sudovima na različitim nivoima.

Lovrinović je zatražio da se u javnosti objavi popis predmeta koji se vode kao ratni zločini i status tih predmeta.

10.25 Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu traži da ovaj dom osudi napad na Vučića tokom komemoracije u Potočarima, a od nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac najavio je da će poslanici SNSD-a danas insistirati na utvrđivanju političke odgovornosti za slanje pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome je 25 poslanika na flagrantan način prekršilo Ustav BiH, kao i Poslovnik o radu Doma.

On kaže da SNSD najodgovornijim smatra poslanika SDA Šefika DŽaferovića i da će na današnjoj sjednici ponoviti, u još oštrijoj formi, zahtjev za njegovu smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

Pred poslanicima će biti i prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o informaciji Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila i akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom "Ruben".

Predstavnički dom će u prvom čitanju razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima, te drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu više institucija i parlamentarnih komisija.