latinica  ћирилица
22/07/2015 |  11:39 | Autor: SRNA

Radić: Sarajevo želi da incident gurne u zaborav

Vrlo je čudno da su organi BiH, uoči današnje posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, uhapsili, pa odmah pustili na slobodu osumnjičene za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića i to predstavlja signal da se nešto loše dešava, smatra vojno-politički analitičar Aleksandar Radić.

"Ne miješajući se u to što će da radi pravosudni sistem, vrlo je čudno kada nekoga privedete, pa pustite i potrudite se da to saznaju mediji i to doslovno satima prije početka jednog velikog događaja za Balkan, koji je najavljen kao obnova i novi početak odnosa između Beograda i Sarajeva", istakao je Radić.

On je napravio analogiju ovog napada i incidenta sa zastavom "velike Albanije" na stadionu u Beogradu prošle godine i pozivom albanskog premijera Edija Rame u sred Beograda da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo, istakavši da je to daleko otišlo van okvira dilomatskog postupanja i dobrog ukusa.

"I sada se to ponavlja. Vučić je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH i sada uočio toga kreću prvi loši nagovještaji. Opet signal da se nešto loše dešava", ocijenio je Radić.

On kaže da ne treba očekivati da će uslijediti ozbiljniji pokušaji da se nešto učini kada je riječ o privođenju odgovornih za napad na srpskog premijera u Srebrenici 11. jula, naglasivši da Sarajevo pokušava da dobije na vremenu.

Radić je pojasnio da to ne treba očekivati, s obzirom na to da bi precizne informacije o tome kako je došlo do organizacije i planiranja takvog incidenta bila ozbiljna, duboka politička kompromitacija odnosa na zapadnom Balkanu, odnosno sarajevske političke scene.

On smatra da bi to bila i kompromitacija načina na koji ta politička scena funkcioniše i gdje su ozbiljna politička pitanja dovedena do nivoa jednog balkanskog kafanskog nadigravanja.

"Upravo činjenica da je toliko dana već prošlo od događaja i da su reagovanja tako drastično mlaka pokazuje da se nastoji dobiti na vremenu i što prije incident gurnuti u zaborav", smatra Radić.

On je istakao da je incident u Srebrenici pokazao jednu veoma ružnu političku i medijsku igru, u kojoj je postalo očigledno ne samo da je provokacija osmišljena, nego i da se želi maksimalno armortizovati ono što mora da uslijedi poslije srebreničkog incidenta - a to je "da Sarajevo demonstrira volju da se istraži ko je i šta uradio".

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, koje je Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ juče uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksanda Vučića 11. jula u Srebrenici, pušteni su odmah poslije ispitivanja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić 11. jula je napadnut prvo verbalno, a onda kamenicama u Memorijalnom centru u Srebrenici.