latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:02 | Autor: RTRS

UEFA: Sutra kazne BiH i Hrvatskoj

Fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sutra će u sjedištu Evropske fudbalske federacije u švajcarskom Nionu, Disciplinska komisija UEFA izreći nove kazne.
Gaženje zastave Izraela u Zenici (photo: Twitter) -
Gaženje zastave Izraela u Zenici (photo: Twitter)

Fudbalski savez BiH biće kažnjen zbog toga što su navijači pred duel sa Izraelom u Zenici, 12.juna "gazili" izraelsku zastavu, a savez Hrvatske zbog kukastog krsta na stadionu Poljud u Splitu, pred meč kavlifikacija sa Italijom.

Generalno sekretar Fudbalskog saveza BiH, Јasmin Baković u izjavi za Radio Republike Srpske kaže da neće spekulisati o kazni savezu BiH i da se nada samo novčanoj kazni:

"Fudbalski savez BiH u ovom trenutku ne raspolaže informacijama koje se odnose na moguću kaznu od strane Disciplinske komisije UEFA, a u vezi sa dešavanjima na našoj kvalifikacionoj utakmici, odigranoj 12. juna. Bilo bi prejudiciranje ako bi govorili o tome kakva može biti kazna. Možemo reći šta su naša očekivanja. Očekivanja su da se sve završi na novčanoj kazni, jer smatramo da ne postoje opravdani razlozi da ta kazna bude u nekom drugom smislu, takmičarskom smislu, u kontekstu oduzimanja bodova ili odigravanja utakmica bez gledalaca", kaže Baković.

"Smatramo da smo dostavili relevantne dokaze koji potvrđuju da je Fudbalski savez BiH preduzeo odgovarajuće mjere na organizaciji navedene utakmice. Dešavanja koja su uslijedila tokom utakmice odnose se na ponašanje navijača, i mi smo tu realno bili nemoćni. Prije utakmice pokušali smo na sve načine apelovati na navijače da se ponašaju u skladu sa pravilima fer-pleja i da ispoštuju naše protivnike, sportske protivnike, reprezentaciju Izraela. Dakle, očekujemo novčanu kaznu. Vidjećemo šta će se desiti sutra u Nionu", istakao je Baković.

Podsjećamo, predsjednik fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, rekao je da postoji šansa da selekcija Hrvatske bude izbačena sa Evropskog šampionata u Francuskoj.