latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:11 | Autor: RTRS

Vučić: Otvorili smo novu stranicu zajedničke budućnosti (VIDEO)

Trojica članova Predsjedništva BiH borave u jednodnevnoj posjeti Beogradu, gdje im je domaćin srpski premijer Aleksandar Vučić.
Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu (foto: N1) -
Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu (foto: N1)

18.17 Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da će posjeta članova Predsjedništva Beogradu nakon jednog teškog događaja pomoći da se stvari u BiH relaksiraju, ali da će u tome, ipak, presudnu ulogu imati bošnjačka elita u Sarajevu.

- Kada bošnjačka elita prihvati ruku pomirenja koju joj je Beograd pružio onda će odnosi biti relaksirani", poručio je Ivanić nakon zajedničke šetnje članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića centrom Beograda.

On je istakao da je najveća vrijednost današnje posjete atmosfera koja je ostvarena, a koja znači novi i ozbiljan pomak u međusobnim odnosima.

17.00 Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović prošetali su danas Knez Mihailovom ulicom u Beogradu i sjeli u baštu restorana "Kolarac" na osvježenje.

 Bošnjači član Predsjedništva Bakir Izetbegović prenio je novinarima da se lijepo osjeća u Beogradu, gradu koji se, kako kaže, razvija, te da mu je uvijek drago kad ga službeni put dovede u prestonicu Srbije.

Vučić i članovi Predsjedništva BiH u šetnji Beogradom (Foto: Blic)

- Naš prijatelj Aleksandar (Vučić) se pokazao kao izvanredan domaćin, rekao je Izetbegović. Vučić je odgovorio da su Srbi odlični domaćini, a Bošnjaci i Hrvati jednako dobri. Šetnju visokih zvaničnika prati veliki broj novinarskih ekipa, kao i jake bezbjednosne mjere.

14.50 Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je u interesu Republike Srpske da u stabilnim uslovima zajedno sa druga dva naroda idu putem ka EU.

Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug)

13.58 Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da svaki ratni zločin, bez obzira nad kim je počinjem, ostaje ratni zločin.

On je na konferenciji za medije poslije susreta članova Predsjedništva BiH sa Vučićem naglasio da je nebitno da li se desio zločin u Srebrenici više od 8.000 puta ili osam puta na nekom drugom mjestu, i da će svakom počiniocu biti suđeno.

Izetbegović je dodao da je insistirao na tome da današnji sastanak bude u Beogradu i da se prošeta gradom kako bi osjetio reakciju građana.

13.49 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je nakon razgovora sa Vučićem da je saradnja dvije zemlje jedini put, da prošlost treba ostaviti istoričarima, a da svi nivoi vlasti BiH saradnju dvije zemlje podignu na najviši nivo.

On je rekao da je presrećan zbog ove posjete i da vjeruje da su članovi Predsjedništva napravili dobar potez, kao i da portparoli loših odnosa ne mogu biti oni koji mrze i razdvajaju, nego oni koji žele budućnost.

- Deset dana poslije Srebrenice mi danas ovde pričamo o sasvim drugim temama. Današnja posjeta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa već onoj "velikoj masi koja želi drugačiju budućnost".

Dragan Čović (foto: Tanjug)

Ističući da ima puno toga što ljude u obje zemlje tjera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motiviše da gledamo napred. Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

Poslije toga biće održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara, rekao je Čović, dodavši da će predsjednik Srbije biti pozvan da posjeti Sarajevo u oktobru. - To je put, drugog nema, dodao je on.

Čović je takođe rekao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio Vučić.

13.43 Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

On je, na konferenciji za medije istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji. Razgovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u septembru.

- Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH, naglasio je Vučić i istakao da postoji mogućnost da se saradnja Srbije i BiH podigne na značajno viši nivo.

Kada je riječ o namjenskoj industriji, Srbija i BiH mogle bi zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi značilo više posla za građane dvije zemlje i više novca za kompanije, rekao je premijer Srbije.

- Mislim da smo uspjeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome, rekao je Vučić.

Kada je riječ o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo riječi o elektro-mreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dvije zemlje mogu da postignu dobar napredak i kada je riječ o turizmu.

12.11 Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović stigli su u Palatu Srbije gdje ih je uz najviše vojne i državne počasti, gardu i intoniranje himni dočekao premijer Aleksandar Vučić.

Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu (foto: Tanjug)

Vučić i gosti iz BiH razgovaraće nakon čega je planirana konferencija za novinare, oko 13.15.

Nakon zvaničnih susreta članovi Predsedništva prošetaće zajedno sa Vučićem Knez Mihailovom do Kalemegdana gdje će biti posluženje i folklor, a najvjerovatnije će prošetati i do Beogradskog pobjednika.

Posjeta zvaničnika BiH organizovana je uz velike mjere bezbjednosti.

Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu (foto: Tanjug)

Do posjete dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tokom komemoracije u Srebrenici, a krivica za to pripisana je nekim saradnicima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Izetbegović je to kategorički negirao.

Ipak, kako saznaje RTS, namjera domaćina je da se razgovara o budućnosti, a ne prošlosti.

O temama sastanka Vučić je u ponedjeljak telefonom razgovarao sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula.

Glavna teme sastanka su ekonomska saradnja, a razgovaraće se i o zajedničkim infrastrukturnim projektima sa kojima će se nastupati na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta - inicijative koju je prošle godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.