latinica  ћирилица
22/07/2015 |  13:34 | Autor: SRNA

Mektić: Ozbiljni podaci o izvršiocima napada na Vučića

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da Ministarstvo ima osnovanih operativnih podataka i informacija o izvršiocima napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima.
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić - Foto: klix.ba
Ministar bezbjednosti BiH Dragan MektićFoto: klix.ba

"Јuče smo imali zaokruženu, ozbiljnu informaciju koja ukazuje na određeni broj lica koja se mogu dovesti u vezu sa napadom, čak i na jedan broj lica koja su boravila, a nisu registrovana na snimcima", izjavio je Mektić i dodao da je riječ o dvadesetak lica.

On smatra da je riječ o kriminalno-huliganskim grupama, među kojima ima i određeni broj pojedinaca koji su skloni radikalnoj ideologiji i nasilnom ekstremizmu.

"Sve što imamo i prikupimo dostavljamo Tužilaštvu BiH, ali ne znam u kojoj je fazi postupajući tužilac, koji vodi taj događaj. Istragu treba provesti temeljito, efikasno i procesuirati neposredne izvršioce", naglasio je Mektić.

On se nada da će motiv napada na Vučića biti utvrđen u narednom periodu.

Mektić očekuje da će Ministarstvo bezbjednosti BiH do sutra sačiniti informaciju o napadu na Vučića u Potočarima.

"Imali smo određenih tehničkih problema da pojedine agencije nisu blagovremeno dostavile izvještaj", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, informacija koju će Ministarstvo ponuditi Savjetu ministara BiH više će se baviti pitanjem je li dobro izvršena kompletna bezbjednosna procjena događaja, jesu li dobro planirane sve mjere i radnje, je li dobro funkcionisala koordinacija između policijskih agencija i jesu li preduzete sve potrebne mjere i radnje da bi bio zaštićen kompletan skup i sva lica u tom prostoru da bi sve prošlo u bezbjednosno zadovoljavajućem nivou.

MINISTARSTVO NEMA INFORMACIЈE O KAMPOVIMA ZA OBUKU TERORISTA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da Ministarstvo nema informacije da u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju teroristi.

Mektić je istakao da Ministarstvo raspolaže podacima da u BiH postoje određena mjesta i lokalne zajednice gdje se okupljaju lica koja praktikuju i prihvataju radikalnu ideologiju i nasilni ekstremizam.

"Mi to držimo pod nadzorom i nema podataka da se u vojničkom i terorističkom smislu vrši kompletna obuka. Nemamo informacija da postoje određeni kampovi u kojima se obučavaju teroristi u smislu vojničkih ili drugih disciplina koje bi mogle da budu korištene u terorističke svrhe", rekao je Mektić.