latinica  ћирилица
22/07/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

Kosmet: Ugašena civilna zaštita - skinute oznake Srbije

samoproglašenog Kosova "ugasila" je srpsku civilnu zaštitu i skinula sa objekata oznake Republike Srbije.
Kosovo (Foto: amazonaws.com) -
Kosovo (Foto: amazonaws.com)

Vlada Odluka o "gašenju" i integraciji pripadnika srpske Civilne zaštite donijeta je u skladu sa Briselskim sporazumom, kojim je predviđeno da 483 pripadnika budu raspoređena u službu Kosova.

Predviđeno je i preuzimanje objekata i opreme koje je koristila civilna zaštita na sjeveru Kosova i uklanjanje oznaka Civilne zaštite Srbije.

Stavljanje u funkciju preuzetih objekata biće vršeno u zavisnosti od potreba i sredstava potrebnih za opremanje.

Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine, ističe da je Odluka o gašenju "paralelnih srpskih institucija u oblasti civilne zaštite" - plod dugotrajnih pregovora vođenih tokom marta u Briselu uz posredovanje EU.

Ona napominje da će primjenom te odluke, "kao dijela procesa normalizacije odnosa Srbije i Kosova, biti dodatno uspostavljen pun suverenitet na teritoriji Kosova sjeverno od Ibra".

Adita Tahiri poručuje da će integracija 483 prpadnika srpske civilne zaštite biti urađena u skladu sa zakonima Prištine, odnosno zakonom o državnim službenicima, što podrazumjeva prethodnu bezbjednosnu provjeru.

Planom integracije predviđeno je da proces bude okončan do kraja ove godine.

Predstavnici policije u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova podnijeli su izvještaj u kome se navodi da su svi objekti i oprema već popisani i da su skinute oznake Republike Srbije.