latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:14 | Autor: RTRS

Šamac: Pet stanova porodicama poginulih boraca i RVI

U Šamcu su danas uručeni ključevi novoizgrađenih stanova za pet porodica poginulih boraca i ratnog vojnog invalida.
Šamac: Dodjela stanova - Foto: SRNA
Šamac: Dodjela stanovaFoto: SRNA

Izgradnjom stambene zgrade za ove porodice, u Šamcu je završen projekat Vlade Republike Srpske trajnog stambenog zbrinjavanja prioritetnih boračkih kategorija iz 2007. godine.

Nenad Čalić iz Šamca, ratni vojni invalid prve kategorije, nakon više od dvadeset godina stanovanja u alternativnom smještaju koji je potpuno uništen u prošlogodišnjim poplavama, napokon je u svom stanu.

- Zadovoljni smo i moja porodica i ja, a mislim da je to najvažnije. Riješili smo jedno od najvažnijih pitanja u životu, sad idemo dalje, rekao je Čalić.

Novi stan za novi početak i studentu Nemanji Marinkoviću koji je u ratu ostao bez oca.

- Iako sam izgubio oca u ratu, tu bol ne može niko da nadoknadi, ali na neki način ovo je nekako - hvala za taj život koji je dao za ovu državu, istakao je Marinković.

Vlada Republike Srpske je u gradnju zgrade uložila 145.000, a opština Šamac 37.000 maraka. Ovim je završen projekat stambenog zbrinjavanja iz 2007. godine, u okviru kojeg su izgrađeni stanovi za 49 porodica i isplaćena nepovratna novčana sredstva za 84 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida s područja Šamca.

- Imamo čvrsta obećanja da će do kraja godine Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite, donijeti novu uredbu gdje će se nastaviti problem stambenog zbrinjavanja ovih kategorija, naglasio je Lazar Blagojević, predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da će Boračka organizacija insistirati da se ovaj program dovede do kraja, te pokrenuti inicijativu da u narednoj godini počne novi program kojim bi pravo na trajno stambeno zbrinjavanje bilo prošireno i na RVI pete kategorije, kao i na demobilisane borce prve kategorije koji su u stanju socijalne potrebe i ne mogu samostalno da riješe stambeno pitanje.

U opštinskoj boračkoj organizaciji očekuju nastavak projekta stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija stanovništva, budući da je za ovaj vid pomoći zainteresovano još oko 50 porodica.