latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:21 | Autor: RTRS

Prnjavorčanka - matematičarka svjetskog glasa (VIDEO)

Najbolja matematičarka u Republici Srpkoj i BiH, a treća u svijetu je Prnjavorčanka Milica Đukić. Sa Svjetske matematičke olimpijade održane na Tajlandu, u konkurenciji oko 600 matematičara iz 104 zemlje vratila se s bronzanom medaljom.

Milica je tako ostala u svjetskom vrhu, nakon što je prošle godine osvojila srebro. Za matematiku kaže da je opušta. 

Nema mnogo djevojaka koje mogu reći da se dobro osjećaju dok rješavaju zadatke . Milica Đukić iz Prnjavora upravo tako opisuje svoju ljubav prema matematici. Buduća studentkinja primIjenjene matematike u Beogradu, kaže da joj je od osnovne škole ovo bio omiljeni predmet. Radoznala po prirodi, jednostavno voli da stiče nova znanja.

- Јedva čekam da naučim nešto novo iz matematike, da učim jezike, da čitam knjige, rekla je Milica Đukić, osvojeno 3. mjesto na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi.

Od republičke prvakinje, do drugog pa trećeg mjesta na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi, pa sve do srebra na Balkansoj olimpijadi u Atini, Milica je prošla dug put. Uz opštinsku stipendiju ali i novčanu podršku Republičkog pedagoškog zavoda, uspjela je da putuje na takmičenja, te uštedi koji dinar, kako ne bi , kaže , zavisila od roditelja.

- Najviše volim da ne moram da zavisim sto posto od roditelja. Volim da imam svoj džeparac,  da ih ne moram vući za rukav svaki dan i upravo to i imam, istakla je Đukićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture za talentovane i uspješne studente izdvaja oko 2 miliona maraka. 70 najtalentovanijih koji studiraju van Srpske, takođe dobijaju stipendiju.

- Nadam da će i Milica od septembra dobiti određenu stipendiju i da bi mogla da se lakše školuje u Beogradu a dogovorili smo još neke pomoći što se nje tiče, dodao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Resorno ministarstvo svjesno je da mnogi talenti napuštajuSrpsku , zato u narednom periodu planiraju da otvore školu za talente poput Petnice u Srbiji, u kojoj bi najbolji učenici mogli da ostvare svoje potencijale.