latinica  ћирилица
22/07/2015 |  16:00 | Autor: RTRS

B. Grahovo: Požari u naseljenim mjestima lokalizovani (VIDEO)

Požar koji sedam dana ugrožava stanovništvo Marinkovaca, Peulja i Korita kod Bosanskog Grahova, gdje živi većinski srpski živalj, stavljen je pod kontrolu.

Domaćinstva su odbranjena od vatre, zahvaljujući zajedničkoj akciji mještana Bosanskog Grahova i vatrogasaca iz Drvara, Istočnog Drvara, Tomislavagrada i tridesetak pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vatra se proširila na visoku šumu i nepristupačan teren. Prijeti borovoj šumi, selu Tičevo i susjednim opštinama, pa svi željno očekuju najavljeni helikopter za gašenje požara Oružanih snaga BiH 

Od vatre su odbranjene kuće u Bosanskom Grahovu, a najviše su stradale livade i pašnjaci. Mještani kažu da su požari ugrozili ispašu stoke i pčela.

Tek sedmi dan od izbijanja požara stanovnici sela Marinkovci kod Bosanskog Grahova, proveli su mirnu noć. Ugašena je vatra koja je stigla na svega nekoliko metara od kuća. Iza vatre ostala je pustoš.

- Vatra je došla blizu kuća, ali ugašena. Deset noći nisam spavala, nije jedan dan gorjelo, već osam dana, rekla je Branka Crkulja, selo Marinkovci.

Požar velikih razmjera zajednički su gasili mještani Bosanskog Grahova i vatrogasaci iz Drvara, Istočnog Drvara, Tomislavagrada i pripadnici Oružanih snaga BiH.

- Na terenu smo dežurali cijelu noć. Situacija je za sada uredna i može se reći da je požar lokalizovan, istakao je Milorad Marčeta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Istočni Drvar.

Međutim, ni dalje nema odmora. Vatra se proširila na visoku šumu. Strahuje se da će zahvatiti borovinu, selo Tičevo i susjedne opštine. Zbog nepristupačnog terena, teško je gasiti sa zemlje.

- Naselja su bezbjedna, međutim, problem je što sada požar u visokoj šumi. Imamo obećanje od zračnih snaga vojske, ako ne bi bilo ugroženih naselja u BiH da bi došli da gase taj šumski požar, dodao je Dragiša Kovačević, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu opštine Bosansko Grahovo.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić naglasio je da je to jedini način da se spriječi dalje širenje požara, koji ako se ne ugasi postoji opasnost da ponovo obuhvati naseljena područja Velikog i Malog Tičeva, eventualno da se proširi na područje Glamoča i Drvara.

Iz Opštine Bosansko Grahovo apeluju na stanovništvo da ne pali korov i racionalno troši vodu. Kažu, odbrana domaćinstava od vatrene stihije je podvig, jer ova federalna opština, u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, nema ni vatrogasno društvo ni cisternu za vodu.