latinica  ћирилица
22/07/2015 |  16:21 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Sastanak Saveza opština i gradova

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Saveza opština i gradova, gdje su načelnici nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opštine u Republici Srpskoj iznijeli probleme s kojima su suočene ove opštine.
I.Sarajevo:Savez opština i gradova - Foto: SRNA
I.Sarajevo:Savez opština i gradovaFoto: SRNA

Na sastanku je predloženo da se hitno novčano interveniše u pet opština u kojima je situacija najalarmantnija i čiji su budžeti pod blokadom , kao i da se uputi inicijativa Vladi da pomogne u rješavanju trenutne situacije. 

U nerazvijenim lokalnim zajednicama kažu da su najveći problemi što stanovništvo odlazi, nemaju dovoljno kapaciteta da zadrže mlade, a budžeti su u deficitu. Tvrde da je pomoć neophodna kako ne bi došlo do gašenja pojedinih opština.

- Doći ćemo u takvu poziciju da ćemo svim ljudima i građanima koji budu živjeli na rubnim područijima, davati ili plaćati mjesečno sto maraka da bi ostali na tim područijima, rekao je Radovan Palavestra, načelnik opštine Istočni Mostar.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić istakao je da je veliki problem malih opština što nemaju svoje predstavnike u vlasti odnosno nemaju svoje poslanike.

Za načelnike nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština je, kako kažu, problem nastao kada je Vlada donijela odluku da se grantovi sa 3.700.000 maraka smanje na milion. Iako su grantovi za ovu godinu povećani na milion i po smatraju da je to opet nedovoljno kako bi se izvukli iz krize. Imaju prijedlog kako prevazići tešku situaciju.

- To podrazumijeva nova zakonska riješenja i zakon o regionalnom razvoju kako bi smo doveli do toga da se broj stanovnika u ovim lokalnim zajednicama povećava, naglasio je Nenad Abramović, član predsjedništva Saveza opština i gradova.

Iz Ministarstva uprave i lokalne saomouprave poručuju da će, nakon što Savez opština i gradova Republike Srpske dostavi zaključke sa današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, upoznati Vladu s tim. Takođe, kao i ranije, resorno ministarstvo će tražiti povećanje sredstava za pomoć nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave.