latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:10 | Autor: SRNA

NUNS da plati odštetu nekadašnjim novinarima "Večernjih novosti"

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Nezavisno udruženje novinara Srbije plati odštetu trojici nekadašnjih novinara "Večernjih novosti" za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda optužbama za "organizovanje i podsticanje genocida".

NUNS treba da isplati po više od 1.500 evra Dušanu Stojiću, Nenadu Nenkoviću i Miloradu Bošnjaku.

Izvršni odbor NUNS-a podnio je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine 1. jula 2009. godine krivičnu prijavu protiv NN lica, odnosno odgovornih lica i novinara u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i drugim za "organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina".

NUNS se pri tome pozvao i na analizu tekstova ovih novinara iz svog izdanja Dosije o medijima.

Stojić, Nenković i Bošnjak, koje zastupa advokatska kancelarija "Tomanović", tužili su NUNS smatrajući da je prijava, iako protiv NN lica, uperena protiv njih, jer se u Dosijeu o medijima pozivao na njihove tekstove, uz netačno navođenje sadržaja.

Sud je utvrdio da u tekstovima Stojića, Nenkovića i Bošnjaka nema, kako stoji u NUNS-ovoj analizi Dosijea o medijima, izraza "hrvatska životinjska priroda", "hrvatsko varvarstvo" i "demonska priroda Hrvata", kako je navela Ivana Јovanović, autorka tekstova "Uloga medija i novinara u raspirivanju međunarodne mržnje i ratovima na području bivše SFRЈ" i "Ratnici drugog ešalona".

Sud je nakon uvida u tekstove utvrdio da se radi o kvalifikacijama koje nisu u saglasnosti sa sadržinom tekstova.

Kao zakonski zastupnik NUNS-a u vrijeme podnošenja tužbe Nadežda Gaće je rekla na Sudu da namjera NUNS-a nije bila da se "bilo ko označi kao ratni huškač, već da se dokumentacija koja se odnosi na izvještavanje sa tih područja dostavi Tužilaštvu za ratne zločine kako bi oni u okviru svojih nadležnosti ocijenili ima li odgovornosti i čije".

Svjedok Miomir Miša Brkić, koji je bio potpredsjednik NUNS-a, na sudu je izjavio da čak i da je znao da u Srbiji nije donijeta nijedna presuda za krivično djelo podstrekavanja na genocid, to ga ne bi spriječilo u namjeri da podrži takvu prijavu.

U obrazloženju presude sudija Irena Trifunović Radulović navodi da je opravdana aktivnost tuženog da kritikuje i poziva na odgovornost pripadnike novinarske profesije koji su se stavili u službu ratno-huškačke propagande.

Ona je dodala da, međutim, analiza tekstova tužilaca iznijetih u publikaciji "Mediji i rat" prevazilazi okvire osnovane, profesionalne kritike i u najmanju ruku izražava tendenciju da tužioci, bez zadrške, budu stavljeni u tu grupaciju.

Protiv ove presude NUNS se može žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.