latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:34 | Autor: RTRS

Čija je vojna imovina u Han Pijesku? (VIDEO)

Sud BiH krši Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom jer je zahtijevao da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, zemljište u Han Pijesku uknjiži kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, poručuju iz Vlade Srpske i najavljuju žalbu.

U OHR-u smatraju da Sud BiH ne krši zakon koji je ranije nametnuo upravo visoki predstavnik i zabranio raspolaganje državnom imovinom.

Sudija Suda BiH Anđelko Marijanović presudio je da se 11.474 kvadratna metra zemljišta i vojni objekti u opštini Han Pijesak uknjiže u vlasništvo BiH. U Vladi Srpske smatraju da je prekršen Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ministar pravde Anton Kasipović poručuje - Ministarstvo odbrane treba da odustane od tužbe, da Sud BiH poništi svoju odluku ili da to učini Kancelarija visokog predstavnika u BiH.

- To su realne mogućnosti, mislim da je svaka od njih bolja od nastavka postupka pred Sudom BiH, jer je taj Sud prekršio Zakon. Zbog toga će Republika Srpska da štiti svoj ustav, teritoriju u zakonom propisanoj proceduri, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

OHR neće reagovati. Zadovoljni su odlukom Suda BiH.

- Ovo je dobar primjer značajnog posla koji obavljaju Pravobranilaštvo BiH i Sud BiH u poštovanju zakona Bosne i Hercegovine, ističu u OHR-u.

Ipak, u martu ove godine sličan spor oko zemljišta u Bileći. Ministarstvo odbrane i Pravobranilaštvo BiH odlučili su da povuku tužbu protiv Republike Srpske. Visoki predstavnik Valentin Incko je 2010. godine pisao tadašnjem pravobraniocu BiH Željki Klobučar.

“Svako preknjižavanje predstavlja čin raspolaganja, a time i kršenje odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.“

Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj kaže da odluka Suda BiH ima i političku pozadinu. Suđenju, kaže Radulj prisustvovao je oficir NATO-a, ali nije bio nijemi posmatrač.

Zemljište i vojni objekti na lokalitetu Veliki Žep kod Han Pijeska bili su strateški važni i za bivšu ЈNA i vojsku Srpske i interes snaga NATO-a, ne čudi. Ipak, nastavi li Sud BiH ovakvu praksu vojne lokacije širom Srpske mogle bi da budu uknjižene u vlasništvo BiH. Stav Srpske je jasan – bez zakona na novou BiH i dogovora entiteta nema knjiženja.

- Zbog toga će Srpska iskoritisti sva pravna sredstva na raspolaganju, dodaje Kasipović.

U Federaciji su vojnu imovinu već prenijeli na BiH. Ako se takav scenario odigra u Srpskoj sve 63 vojne lokacija bile bi vlasništvo Bosne i Hercegovine i zaživio bi Akcioni plan za članstvo BiH u NATO.