latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:37 | Autor: SRNA

Slučaj Brejvik: Roditelji žrtava i dalje osjećaju traumu

Više od polovine roditelja žrtava masovnog ubice Andersa Brejvika i dalje osjećaju traumu i ne mogu da rade puno radno vrijeme, rezultati su ankete koju je proveo Centar za psihologiju u kriznim situacijama "Bergen".

Anketirani su roditelji 69 žrtava, koje je Brejvik ubio 22. jula 2011. godine na ostrvu Utoja.

Rezultati ispitivanja pokazuju da dvije trećine anketiranih roditelja imaju postraumatske reakcije, uključujući nedovoljnu koncentraciju, gubitak memorije ili sna.

Oko 51 odsto roditelja žrtava i dalje djelimično ili potpuno odsustvuje sa posla.

Јedan od autora ispitivanja profesor Kari Diregrov iz Centra "Bergen" kaže da rezultati ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

"Roditelji su ostali bez djece, a neki od njih su čak i bili u kontaktu tokom napada", rekao je Diregrov agenciji Frans pres.

U vrijeme napada trećina očeva i majki bilo je u kontaktu sa djecom putem telefona. Deset majki i devet očeva razgovaralo je telefonom sa svojom djecom neposredno prije nego što su ubijena.

"To je veoma težak teret, posebno što su mediji svakodnevno izvještavali o napadu. U roku od godinu dana desili su se napadi, počelo je suđenje i obavljene razne istrage, što je uticalo na njihov period žalosti", kaže Diregrov.

Velika većina roditelja /89 odsto majki i 85 odsto očeva/ prisustvovalo je suđenju Brejviku 2012. godine.

Brejvik, koji služi zatvorsku kaznu od 21 godine, priznao je krivicu za bombaški napad kod sjedišta Vlade, u kojem je poginulo osam osoba, kao i za napad na omladinski kamp na ostrvu Utoja, gdje je ubio 69 osoba.

Danas je održano više ceremonija kojima je prisustvovao generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg, koji je u vrijeme napada 2011. godine obavljao funkciju norveškog premijera.