latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:39 | Autor: RTRS

PS BiH o napadu na Vučića (VIDEO)

Predstavnički dom PS BiH raspravljao je danas o zaključcima kojim se osuđuje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića i traži od institucija vlasti u BiH da pronađu napadače i utvrde odgovornost za propuste. Međutim , izostalo je izvinjenje premijeru susjedne države za nečuveni skandal tokom komemoracije u Potočarima.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH   (Foto: Feđa Krvavac) - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Feđa Krvavac)Foto: klix.ba

Pasprava o događaju u Potočarima 11. jula umjesto jasne osude i izvinjenja krenula je u drugu stranu. Bošnjački poslanici nastojali su da relativizuju napad na srpskog premijera. Prednjačio je Denis Bećirović, koji je rekao da nije on s puškom išao na Kalemegdan i da mu ne pada ni na kraj pameti da se izvinjava Aleksandru Vučiću. Srpski poslanici poručuju da je pojedinim bošnjačkim poslanici rat još u glavi i da takvim stavom štete BiH , u koju se toliko kunu.

Burna rasprava u bh parlamentu. Bošnjački poslanici neosnovanim izjavama o političkom angžamanu Aleksandra Vučića tokom 90-tih raspalili su nacionalne strasti i pokušali da umanje razmjere skandala u Potočarima.

- Država BiH da se izvinjava “moralnoj“ vertikali Akleksandru Vučiću, ja na to ne pristajem, rekao je Denis Bećirović, poslanik SDP-a u Predstavničkom vijeću PS BiH.

Kadar BPS-a Zaim Backović,iz presretnutih razgovora u Dobrovoljačkoj poznat kao Zagi, otišao je korak dalje optuživši Aleksandra Vučića za granitaranje Sarajeva. A Šemsudin Mehmedović, ne trepnuvši Vučića je označio kao glavnog krivca za napad na samog sebe.

- Јedno je biti hrabar i proći kroz koridor, a drugo je biti predstavnik jedne zemlje i učestvovati u narušavanju odnosa između dije zemlje. Mislim da i on ima zaslugu u svemu tome, naglasio je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom vijeću PS BiH.

Srpski poslanici tražili su da se rasprava usmjeri na utvrđivanje rezultata istrage i odgovornosti za međunarodni skandal, a ne za podizanje tenzija i zaoštravanje odnosa u BiH.

- Meni je žao i zapanjena sam da u glavama nekih jastrebova koje ovdje predvodi Denis Bećirović u glavama još traje rat, njihova politika je politka konflikta, istakla je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u PS BiH.

- Nikako drugačije ne mogu da komentarišem nego kao katastrofalan pristup jer smatram da to ne doprinosi ukupnim odnosima ne samo u BiH već i saradnji BiH i Srbije. Potpuno jasno, dodao je Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom vijeću PS BiH. 

Poslanici SBB-a smatraju da Parlamentarna skupština BiH treba da bude jedinstvena i osudi napad na Vučića. Poručuju da događaji u Potočarima i Zvorniku zaustavljaju BiH.

Poslanici iz Republike Srpske zatražili su i političku odgovornost za slanje pisama generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsjedniku parlamenta Kanade povodom rezolucije o Srebrenici.

U ime Kluba poslanika SNSD-a, šef Kluba Staša Košarac predložio je zaključke u kojima se navodi da su u slučaju upućivanja pisma generalnom sekretaru UN svjesno prekršeni Ustav BiH i Poslovnik o radu Predstavničkog doma. U zaključcima se navodi da predsjedavajući Doma Šefik DŽaferović snosi odgovornost za to i da stoga ne može da predsjedava Domom, te se traži eventualna krivična odgovornost zbog zloupotrebe položaja. 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu večeras raspravljali o prijedlogu zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je ubijen policajac i napadač, te akciji MUP-a Republike Srpske kodnog naziva "Ruben".
Poslanici će na kraju sjednice glasati o zaključcima Komisije od kojih se jednim Ministarstvo bezbjednosti BiH zadužuje da Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

Komisija predlaže da ovo ministarstvo što prije sačini prijedlog nove strategije za borbu protiv terorizma, kojom će biti određen opšti okvir djelovanja BiH i njenih institucija u borbi protiv terorizma.