latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:49 | Autor: RTRS

Vučić poručio- poštujemo integritet BiH, ali i Srpsku (VIDEO) (FOTO)

Otvorena je nova stranica zajedničke budućnosti! Ovo je poruka nakon posjete tročlanog Predsjedništva BiH Beogradu i sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Beograd: Ivanić, Izetbegović, Čović i Vučić - Foto: TANЈUG
Beograd: Ivanić, Izetbegović, Čović i VučićFoto: TANЈUG

U centru pažnje bio je razvoj dobrosusjedskih odnosa i ekonomska saradnja u više oblasti.

Nema drugog puta osim pomirenja, poručeno je danas iz Beograda. Zato se najviše razgovaralo o saradnji u oblastima infrastrukture, energetike, namjenske industrije i turizma, o čemu će narednih dana detaljno dogovarati radne grupe. Vučić je gostima iz Bosne i Hercegovine uručio prigodne poklone, a tokom popodneva zajednički su prošetali centrom Beograda, gdje su razgovarali sa građanima.

Ruka Srbije ostaje pružena i Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH, poručio je Vučić, dodajući da je zaboravio napad u Srebrenici i da je spreman da u prijateljskom tonu gleda na daljnju saradnju.

Foto: Tanjug

- Želimo najbolje moguće odnose sa BiH, i to ne krijemo, to ponavljamo, na tome ćemo da insistiramo, i kao što sam rekao prije i poslije 11.jula, to je dugoročna politika Republike Srbije od koje ni po koju cijenu nećemo odustajati, rekao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Srbija poštuje integritet BiH, ali i Republiku Srpsku, dodao je Vučić. Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, uvjeren da prošlost treba ostaviti istoričarima.

- I da upravo na tragu događanja koja smo imali možemo praviti jedan novi iskorak i pomirenja i naših susjedskih odnosa, naših prijateljskih odnosa, jer drugog puta za nas nema, istakao je Čović.

Dragan Čović (Foto Tanjug)

Dogovoreno je da zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara bude održana u septembru, a u oktobru bi predsjednik Nikolić trebalo da posjeti Sarajevo.

- Mi smo suštinske stvari u BiH manje-više definisali, i moje je mišljenje da jedna stabilna BiH u kojoj je RS sastavni dio jeste od interesa za srpski narod, naglasio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug)

Stabilnosti nema bez pomirenja, kaže Bakir Izetbegović. Upitan je kakvu poruku šalje pravosuđe puštanjem optuženog za napad na Vučića i oslobađanjem Nasera Orića , odmah pošto je izručen Sarajevu.

- Gospodin Orić je priveden kada je došao u Sarajevo i njemu će proces biti nastavljen. Valja vjerovati pravosuđu i valja učiniti sve da građani sve više vjeruju tome pravosuđu, dodao je Izetbegović.

Premijer Vučić darovao je gostima korpice sa srpskim proizvodima, a nezvanični dio posjete nastavljen je šetnjom Knez Mihajlovom ulicom.

Uručeni pokloni (Foto: Tanjug)

Prva stanica četvorice zvaničnika bio je Kolarac, gdje su popili kafu uz pjesme “Sarajevo ljubavi moja” i “Čudna jada od Mostara grada”. Zatim, folklorni program na Kalemegdanu. Poslije toga, prvu ocjenu posjete dao je Bakir Izetbegović.

- Bolje nego što sam mislio. Јa sam ustvari tražio da ne idemo u Karađorđevo, ovu sam stvar tražio. Da dođem u Beograd i da prošetam kroz narod, da osjetim taj puls i njihovu reakciju i ona je zaista dobra, rekao je Izetbegović.

Foto: Blic

Šahovske table na Kalemegdanu izmamile su dvoboj dvojice zvaničnika. Domaći teren je odredio pobjednika. Čitavu šetnju građani Beograda pratili su aplauzom. 

Četvorica državnika proveli su popodne okruženi brojnim novinarima i obezbjeđenjem, za koje, čini se na kraju dana, da u stvari i nije bilo potrebe.