latinica  ћирилица
22/07/2015 |  19:07 | Autor: RTRS

Lukač: Identifikovani napadači na Vučića nedostupni MUP-u Srpske (VIDEO)

MUP Republike Srpske nije bio obaviješten o jučerašnjem hapšenju potencijalnih napadača na srpskog premijera Aleksandra Vučića , izjavio je ministar Dragan Lukač. Kaže, napadači nisu dostupni policiji Srpske i mnogo više je identifikovano nego što je Sipa privela, pa pustila.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač - Foto: SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan LukačFoto: SRNA

Oni koji se dovode u sumnju da su organizovali i učestvovali u napadu na Aleksandra Vučića na teritoriji su Federacije BiH. Informacija o dešavanjima u Potočarima sutra će biti pred Savjetom ministara BiH.

Hapšenje, pa puštanje – desetodnevni je učinak bh. policijskih agencija u istrazi decenije. Brojne video- snimke , fotografije, imena – policija Srpske dostavila je nadležnim tužilaštvima.

Po nalogu bh.tužilaštva, Sipa je juče, ad hok uhapsila, saslušala, pa pustila Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića iz Tešnja. Iz ovih bh. institucija nije bilo zvaničnog saopštenja, a ni snimaka privođenja.

- MUP Republike Srpske nije bio obaviješten o ovom hapšenju da će biti izvedeno. Dobili smo informaciju kada su saslušani, kao i vi, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Šta su Merdić, Himzić i Dizdarević rekli inspektorima u Zenici i zbog čega su pušteni - Lukač ne želi da komentariše. Zna da postoji dovoljno dokaza i kvalifikacija krivičnog djela.

- Očekivao sam u svakom slučaju, da se privedu sva lica. Ima dovoljno dokaza i krivičnih djela koja mogu da se obrade. Dosta to usporeno ide, dodao je Lukač.

Nema uhapšenih ni zbog propusta odgovornih policijskih struktura. Ko je šta radio, a ko trebalo da radi 11. jula u Srebrenici – sutra bi trebalo da analizira Savjet ministara. Napad na Vučića za Srbiju i Republiku Srpsku je pokušaj ubistva, dobro smišljen i organizovan. Za Sarajevo – napad je stihijski, rezultat navijačkih hirova. Mektić ima nova saznanja – riječ je o kriminalno-huliganskim grupama. 

- Јuče smo imali zaokruženu, ozbiljnu informaciju koja ukazuje na određeni broj lica koja se mogu dovesti u vezu sa napadom, čak i na jedan broj lica koja su boravila, a nisu registrovana na snimcima, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dok se u BiH dogovore i odgovore na sramotu koja je obišla svijet- Beogradu je pripala uloga posmatrača.

- Srbija i Vlada će pažljivo gledati šta će se događati povodom incidenta koji se dogodio u Potočarima i šta rade istražni organi, od policijskih agencija, preko tužilaštva, do sudstva u BiH. Prepuštamo tamošnjim nadležnim organima da to procesuiraju.

Dok Sarajevo pokušava da ublaži slučaj i time prikrije sramotu, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, saznajemo, sve snage je usmjerilo na ovu istragu.