latinica  ћирилица
22/07/2015 |  21:53 | Autor: SRNA

Borba sa vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli

Borba sa vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli se nastavlja, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske, te iz BiH.
Pelješac i dalje gori (foto: nezavisne.com) -
Pelješac i dalje gori (foto: nezavisne.com)

Stotine vatrogasaca i kanadera gase vatru, koja je do sada "progutala" 1.000 hektara borove šume i poljoprivredne kulture i došla do nekoliko kuća na Pelješcu, dok su stanovnici evakuisani, a kuće odbranjene.

- Situacija s požarom se malo smirila, rekao je rukovodilac vatrogasne jedincie Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

Kuće nisu u neposrednoj opasnosti, ali linija požara je široka i vatrogasci pripremaju teren da bi spriječili širenje vatre tokom noći.

Vatra je zahvatila većinom nepristupačne terene od kojih na nekima ima i zaostalih mina.

Načelnik opštine Ston u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Vedran Antunica rekao je da nijedna kuća nije izgorjela, te da ljudi na terenu čine sve što mogu.

- Vatrena linija je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma, dodao je Antunica.

Načelnik opštine Јanjine Vlatko Marević rekao je da na predjelu Јanjine "situacija nije dobra, ali je trenutno stabilna", prenose hrvatski mediji.

- Imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku, jer nije bilo vjetra, ali ako se digne vjetar nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti, dodao je Marević.

Prema njegovim riječima, vatra je kod zaseoka Zabrežje došla na oko 200 metara od kuća.

- Prema Јanjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugog svjetskog rata, pa je teško i slati ljude, rekao je Marević i dodao da još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Načelnik Štaba za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen kaže da se situacija na Korčuli smiruje, da se saniraju rubna područja, te da se nadaju da večeras neće biti jakog vjetra.

Područja zahvaćena požarom na Pelješcu obišla je hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, koja je rekla da su posljedice ovih požara katastrofalne. te izrazila uvjerenje da će iz EU stići finansijska pomoć.