latinica  ћирилица
23/07/2015 |  08:23 | Autor: Nezavisne

Dalmacija i dalje u plamenu, udari groma izazvali nove požare

Јutros su aktivna još tri požara na jugu Hrvatske, dva na poluostrvu Pelješcu i jedan na Korčuli.
Požari u Dalmaciji - Foto: nezavisne novine
Požari u DalmacijiFoto: nezavisne novine

Protiv njih se bori  oko 400 vatrogasaca i tri kanadera. Očekivana kiša sinoć nije pala u velikoj količini, a nevrijeme je uzorkovalo dva dodatna požara na jugu zemlje.

Udari groma izazvali su vatru u mjestima Slano i na ostrvu Šipanu , ali vatrogasci su ih brzo lokalizovali i do jutra ugasili.

Požar na Korčuli stavljen je pod kontrolu, a na Pelješcu je sinoć oko 23.30  nakratko pala kiša,  što će pomoći vatrogascima u kontrolisanju širenja požara i zgarišta, rekao je u srijedu naveče portparol Štaba  za zaštitu i spasavanje Dubrovačko-neretvanske županije,  Goran Cvjetinović.

"Na Korčuli je požar stavljen pod kontrolu i ako se tokom noći ne podigne vjetar već bi u četvrtak mogao biti lokalizovan i riješen. Zasad , na sreću nema nikakvog vjetra", rekao je Cvjetinović,  te dodao kako bi kiša koja je oko 23.30 pala na Pelješcu trebala smiriti vatru koja još  gori.

"Kiša bi trebala smiriti situaciju u Ponikvama i Јanjini na Pelješcu i uz malo sreće danas će sve biti gotovo i tamo. Onda preostaje zbrajanje štete", rekao je Cvjetinović.

Inače, prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda tokom srijede za jug Hrvatske nisu najavljivale kišu, a službenih podataka o količinama padavina  zasada nema.