latinica  ћирилица
23/07/2015 |  08:27 | Autor: RTRS

Posjeta članova Predsjedništva BiH naišla na opšte odobravanje

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ocijenila je da je posjeta članova Predsedništva BiH Srbiji bila važna, jer Srbija ne odustaje od regionalnog povezivanja, iskrenog pomirenja i dobrog odnosa sa regionom.
Vučić uručio poklone članovima Predsjedništva BiH - Foto: TANЈUG
Vučić uručio poklone članovima Predsjedništva BiHFoto: TANЈUG

Mihajlovićeva je izjavila da je Srbija počela proces u Berlinu koji će biti nastavljen u Beču, a mnogo toga je već urađeno i uveliko se i dalje radi na povezivanju zemalja.
"Mislim da je jedno od važnijih pitanja za zemlje zapadnog Balkana upravo infrastrukturno povezivanje", dodala je Zorana Mihajlović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija,  Rasim Ljajić ocijenio je da je posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji bila vrlo kvalitetna, jer je bilo riječi o važnim projektima, navodeći da već u petak ima zakazan sastanak sa ministrom za ekonomske odnose sa inostranstvom BiH,  Mirkom Šarovićem.
Ljajić je rekao da u petak ima sastanak sa Šarovićem, u čijem je resoru turizam, precizirajući da će tokom susreta razraditi planove iznesene tokom posjete članova Predsjedništva BiH Srbiji.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević, rekao je  da je posjetom članova Predsjedništva BiH Beogradu postignut "het-trik" u veoma teškim okolnostima , jer je iz jedne situacije u kojoj smo bili u defanzivi i svi gubili utakmicu u regionu, vrlo brzo preokrenut rezultat.
"Slika koju smo gledali samo prije 11 dana iz Potočara, iz situacije koja je mogla da se izrodi u nešto veoma opasno, danas smo imali potpuno dugačiju situaciju. Zvanični Beograd je i te kako dobro odreagovao, trebalo je smoći snage da nakon onakve slike i onoga što je trebalo da bude jedno poniženje pretvori u veoma kvalitetnu posjetu sa koje su svi akteri poslali veoma pozitivne poruke", kaže Spasojević.


Muftija srbijanski Muhamed Јusufspahić, izazio je zadovljstvo što se odnosi Srbije i BiH smiruju, navodeći da je na "nama da iz situacija u koje smo uvedeni tuđim greškama , izađemo svojim naporom".
Povodom jučerašnjeg susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsedništva BiH u Beogradu,  Јusufspahić je  rekao da je na funkcionerima da naprave konkretne korake ka pomirenju i zajedničkom napretku.
"Zahvalan sam bogu na tome što se odnosi izmedu Srbije i BiH smiruju. Kamo sreće da nije bilo rata, da nije bilo Srebrenice, Bratunca, onda bi osećaj bio potpun. Na nama je da se borimo da iz situacija u koje smo uvučeni tuđim greškama izađemo svojim naporom", rekao je Јusufspahić.

 Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković kaže da je prijateljski ton posjete pokazao da je došlo do međusobnog uvažavanja i približavanja.
 Visković je ocijenio da su se političari racionalno ponašali i da to dokazuje da smo napredovali u političkoj kulturi.
"Taj stepen odgovornosti kod vodećih ljudi pokazuje da smo kao društva i oni kao političari sazreli, a to je dobar znak za budućnost", rekao je Visković.