latinica  ћирилица
23/07/2015 |  09:17 | Autor: TANЈUG

Stručnjaci ubijeđeni da će jak potres pogoditi San Francisko

Stručnjaci s Američkog geološkog instituta USGS uvjereni su da je samo pitanje dana kada će jak potres pogoditi područje San Franciska, piše Independent.
San Francisko - Foto: The Telegraph
San FranciskoFoto: The Telegraph

Vjeruju kako bi se razorni potres mogao dogoditi zbog rasjeda Hejvord u Kaliforniji. Naime, na tom području svakih 140 godina dogodi se potres velikih razmjera, dok je od posljednjeg prošlo 147 godina.

Posljednji potres na tom području dogodio se u utorak, radilo se o potresu magnitude 4,0 po Rihteru, pa veća šteta nije zabilježena.

Naučnici s instituta sigurni su kako do sljedećeg, puno ozbiljnijeg, neće proći previše vremena.

"Potres na Hejvordu odraziće se na područje cijelog San Franciska. Držimo oko na Hejvordu", rekao je Tom Bročer te dodao da je od razornog potresa 1868. godine prošlo 147 godina i samo je pitanje trenutka kada će se dogoditi sljedeći. U posljednjem je potresu stradalo 30 ljudi, a bilo je i velike materijalne štete.

Sljedeći jaki potres mogao bi sa sobom odnijeti mnogo veći broj ljudskih žrtava, budući da je područje sada mnogo urbanizovanije i naseljava ga više od 7 miliona ljudi. U vrijeme posljednjeg potresa 1868. u San Francisku živjelo manje od 265 hiljade ljudi.