latinica  ћирилица
23/07/2015 |  09:23 | Autor: SRNA

Rohani: Otvaramo novu stranicu istorije

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da se istorijskim sporazumom sa svjetskim silama otvara nova stranica istorije i da je taj dokument važniji od domaće debate o njegovim detaljima.
Hasan Rohani - Foto: AP
Hasan RohaniFoto: AP

Rohani je ovim odgovorio na kritike iz konzervativnih krugova, koji odbacuju sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Elitna Revolucionarna garda, uticajna vojna formacija, saopštila je da sporazum ugrožava nacionalnu bezbjednost, a kritikovala je i rezoluciju koju je o ovom pitanju usvojio Savjet bezbjednosti UN.

"Sada do detalja proučavaju uslove sporazuma sklopljenog u Beču i rezoluciju 2231 Savjeta bezbjednosti UN. Kako neko može da bude Iranac, a da ne navija za naš pregovarački tim?", rekao je Rohani u televizijskom govoru.

On je dodao da je sporazum odraz volje iranskog naroda i sugerisao da bi blokiranje dokumenta predstavljalo ignorisanje onoga što je narod tražio kada ga je izabrao za predsjednika 2013. godine.

"Ovo je nova stranica istorije. To se nije desilo kada smo sklopili sporazum u Beču 14. jula, nego 4. avgusta 2013. godine, kada su me Iranci izabrali za svog predsjednika", rekao je Rohani.

Sporazum mora da dobije podršku iranskog Nacionalnog savjeta bezbjednosti i vrhovnog vođe, ajatole Alija Hameneija. On se do sada nije izjasnio, nego se samo zahvalio pregovaračima i rekao da tekst mora biti proučen i potvrđen.