latinica  ћирилица
23/07/2015 |  12:38 | Autor: RTRS

Arbitraža o Piranskom zalivu prerasta u aferu

Hrvatska bi u arbitraži oko granice sa Slovenijom mogla izgubiti dvije trećine Savudrijske vale, ako je suditi prema audiosnimku koji je objavio Večernji list.

Ukoliko se utvrdi  da su informacije zaista dostavljane Slovencima, cijeli proces mogao bi biti doveden u pitanje. Јer iz snimka se može zaključiti da je predsjednik Suda u ranoj fazi postupka izjavio kako su Slovenci dobili ono što su htjeli na moru. Kako javlja RTV Slovenije, Јernej Sekolec, slovenački predstavnik u Arbitražnom sudu, dao je ostavku na tu dužnost.

 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da njegova vlada nije bila informisana o tajnim razgovorima slovenačkog člana arbitražnog suda Јerneja Sekoleca i službenice ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik te najavio da će tražiti njihovu odgovornost za sadržaj koji je i u Sloveniji ocijenjen skandalom koji može ugroziti rad arbitražnog suda. Govoreći o mogućem raspletu diplomatskog skandala, Cerar je izjavio da se on i sadašnja vlada zauzimaju za nepristrasno i nezavisno djelovanje arbitraže o granici, te da će zato i ubuduće 'učiniti sve za takvu orijentaciju tribunala'.

Potpredsjednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Andrej Plenković - uputio je pismo Komisiji u kojem postavlja pitanje: 'Budući da su Komisija i Savjet od samog početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, koje će mjere poduzeti ako se pokažu tačnim navodi o grubom protivpravnom djelovanju.

Vanredno stanje u Vladi Slovenije

Slovenački ministar spoljnih poslova Karel Erjavec hitno se vratio sa godišnjeg odmora, u ministarstvu vlada vanredno stanje, a za danas je najavljena i sjednica vlade, nakon što su mediji u Srbiji i Hrvatskoj objavili da se unaprijed zna da je Slovenija pobjednik arbitražnog spora o pomorskoj granici sa Hrvatskom.

Kako piše današnje ljubljansko Delo, jedno od glavnih pitanja glasi kako to da su beogradski tabloid Kurir i zagrebački Večernji list dobili transkript razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred Sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Sumnje u to skoro da nema, dokument im je mogla obezbjediti samo obavještajna služba", navodi Delo.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Delo navodi i da brzo sazivanje konferencije za novinare šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić treba shvatiti kao "nastavak specijalnog rata hrvatske vlade protiv arbitražnog postupka".

U komentaru na prvoj strani Delo u naslovu ocjenjuje da je riječ o "prljavim metodama", kao i da "to što su Sekolec i Drenikova razgovarali jeste problem, ali je to što Hrvatska prisluškuje - skandal".

Zbog objavljivanja transkripata razgovora Sekoleca i Simone Drežnik slovenačka državna televizija sinoć je ocijenila da je na pomolu novi slovenačko-hrvatski, evropski i svjetski Votergejt.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Јadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničim dogovorom s popisa arbitara Evropske komisije.