latinica  ћирилица
23/07/2015 |  13:19 | Autor: Agencije

Hrvatske službe: U BiH živi 4000 ekstremista ID

Hrvatske bezbjednosne agencije procjenjuju da u BiH živi oko 4.000 ekstemista Islamske države, piše zagrebački "Globus".
Gornja Maoča (Foto: Ruben Neugebauer) -
Gornja Maoča (Foto: Ruben Neugebauer)

.Pozivajući se na insajderski izvještaj o pozadini Hrvatske borbe protiv ID, list navodi procjenu da na milion stanovnika u BiH dolazi 41 borac te terorističke organizacija, što je, kako se tvrdi, jedan od najvećih evropskih prosjeka.

Iz BiH u Siriju je, napominje list, otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 djece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena.

Prema starosnoj strukturi, najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine, dok je prosjek starosti žena 27, a najstarija ima 55 godina.

Borci ID iz BiH zarađuju od 50 do 100 dolara mjesečno, te da je jedna trećina njih ranije krivično evidentirana zbog terorizma, krađe ili pljačke.

"Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut", prenosi Globus izjave nadležnih u službama bezbjednosti, a Pavle Kalinić, načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje kriznim situacijama, kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umiješana u rat u BiH.

"Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Avganistan"“, naveo je on.