latinica  ћирилица
23/07/2015 |  13:28 | Autor: B92

FIA: Nesreća Žila Bjankija nije fatalna

Svjetska automobilska federacija (FIA) ne može da klasifikuje nesreću Žila Bjankija kao fatalnu jer je mladi Francuz preminuo devet mjeseci nakon nje.

Prema pravilima vladajućeg tijela Formule 1, fatalne nesreće su samo one u kojima vozač podlegne povredama u roku od 30 dana.

Bjanki je nesreću na stazi "Suzuka" doživio 5. oktobra prošle godine, a preminuo je 285 dana kasnije – 17. jula.

Podsjećamo, Francuz je vozeći za Marusju izgubio kontrolu nad svojim bolidom tokom trke za Veliku nagradu Јapana, u izuzetno teškim uslovima, i udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila iz zone izlijetanja. Bolid je podletio pod kran, a Bjanki je glavom u njega udario pod opterećenjem od 254G.

Bjanki je devet mjeseci proveo u komi, prije nego što je podlegao povredama i postao prvi vozač od 1994. godine i Aertona Sene koji je preminuo od povreda zadobijenih tokom trke.

Nažalost, Bjanki nije prvi član svoje porodice koji je preminuo od posljedica trkačkog udesa. Brat njegovog dede Lusijen Bjanki je poginuo tokom treninga za trku "24 časa Le Mana" 1969. godine. Sve se to desilo godinu dana pošto je Bjankijev deda Mauro doživio tešku nesreću u Le Manu, u kojoj je zaradio ozbiljne opekotine.