latinica  ћирилица
23/07/2015 |  14:17 | Autor: TANЈUG

Bavarska deportovala 94 kosovska Albanca

Iz Minhena je danas za Prištinu odleteo avion sa 94 kosovska Albanca koji nisu dobili azil u Njemačkoj, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske, ocjenjujući da je jasan pokrajinski stav o okončanju boravka odbijenih azilanata sa Kosova, pokazao dejstvo.

Nemačke pokrajine su, naime, preopterećene troškovima za smještaj azilanata i Bavarska je i prije nekoliko dana organizovano, čarter-letom iz Minhena deportovala 112 odbijenih podnosilaca za azil, poreklom iz Albanije i sa Kosova.
 Njemački političari, naime, traže da se zahtjevi za azil iz balkanskih zemalja po prioritetu obrađuju kako bi se skratio azilantski postupak, a time i troškovi boravka za odbijene azilante.
 Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Јoahim Herman, iz Hrišćansko-socijalne unije pozvao je danas Bundesrat, gdje većinu ima crveno-zelena politička opcija, da daju saglasnost da se Kosovo, Albanija i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porijekla.
 "Onaj ko nije prepoznao da se naš sistem u oblasti politike prema azilantima organizaciono, personalno i finansijski nalazi na granici mogućnosti, taj djeluje neodgovorno... Moramo konačno da spriječimo masovne zloupotrebe prava na azil koje čine ljudi sa zapadnog Balkana. Onaj ko to ne želi da shvati, uništava trajno pozitivni stav naroda prema onima koji su zaista progonjeni", rekao je Herman, saopštilo je njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 Iz Bavarske je u ovoj godini do sada ukupno u zemlje svog porijekla deportovano 1.168 stranaca, koji su imali obavezu da napuste Bavarsku.
 Ovih dana je lider CSU i predsjednik bavarske vlade Horst Zehofer zahtijevao "rigorozne mjere" kako bi se smanjio broj azilanata iz Јugoistocne Evrope i rekao da čak 40 odsto podnosilaca zahteva dolazi sa Zapadnog Balkana.