latinica  ћирилица
23/07/2015 |  15:56 | Autor: TANЈUG

Kosor: Sporazum sa Slovenijom više ne postoji

Bivša hrvatska premijerka Јadranka Kosor, koja je 2009. sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora u Piranskom zalivu, smatra da taj sporazum više ne postoji, dok najjača opoziciona stranka HDZ traži da sporazum bude stavljen van snage.

Nakon što je na osnovu stenograma razotkriveno dogovaranje sudija u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenske vlade, Kosor je na tviteru poručila da "sporazum više ne postoji", prenela je Hina.

"Ostavke u Sloveniji govore da su snimci o nečasnoj raboti autentični. Sud nema kredibilitet. Sporazum više ne postoji", napisala je Kosor čijim je potpisivanjem sporazuma o arbitraži omogućeno deblokiranje pristupnih pregovora Europskoj uniji.

Najjača opoziciona stranka HDZ danas je zatražila od predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora da trenutno i bezuvslovno stave van snage Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zalivu.

Od predsjednika Vlade Zorana Milanovića traže da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

I druge opozicione stranke zatražile su vanrednu saborsku sjednicu.