latinica  ћирилица
23/07/2015 |  16:39 | Autor: B92

CMS: Hrvatska nikada nije prestala da slavi rat

Aktivisti Centra za mirovne studije su članovima hrvatske vlade dijelili proglas sa protestom zbog organizovanja vojne parade povodom 20. godišnjice "Oluje"

Oni su naveli da traže rasvjetljavanje činjenica o nestalim, stradalim i raseljenima u toj akciji i naglašavaju da Hrvatska nikada nije prestala da slavi rat.

Hrvatska, kako upozoravaju, nikada nakon proživljenih ratnih stradanja nije prestala da slavi rat i koristi simbole militarizma za pojedinačcne političke potrebe, a nažalost ta potreba nije prestala ni nakon 20 godina, prenijela je Hina.

"'Oluju' treba proslaviti dostojanstveno, ali vojna parada ne znači dostojanstvenu proslavu. Vojna parada pokazala se kao totalni promašaj i vidimo da je ponovo podijelila hrvatsku javnost, ponovo imamo ko će doći u Zagreb, a ko u Knin", rekao je Gordan Bosanac iz CMS-a.

On je na konferenciji za novinare, održanoj na Trgu svetoga Marka u Zagrebu uoči sjednice hrvatske vlade, dodao da je vojna parada za "Oluju" izazvala međunarodni skandal.

"Zahladili su odnosi s pojedinim zemljama i mislim da je to pouka koju bi naša vlada trebalo da nauči - nikako ne koristiti militarističke, vojne manifestacije da bi se prisjećali onoga što se dogodilo u ratu", konstatovao je Bosanac.

CMS kao alternativu, nudi vladi da se prisjeti mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, procesa u kojem je, kako kaže, Hrvatska dobila svoj puni suverenitet, u kojem nije počinjen nijedan ratni zločiin.

Iz Centra za mirovne studije za kraj poručuju da je izgradnja mira mnogo teža i hrabrija od rata i da, umjesto mahanja zastavama, treba da se rasvijetle činjenice o nestalima, stradalima i raseljenima u "Oluji".