latinica  ћирилица
23/07/2015 |  16:54 | Autor: RTRS

Posljedice suše uzimaju danak na usjevima (VIDEO)

Požarišta su pod kontrolom, ali posljedice suše uzimaju danak na usjevima. Umanjeni su prinosi i kvalitet ovogodišnjeg roda, a povećani troškovi proizvodnje.
Usjevi - Foto: RTRS
UsjeviFoto: RTRS

Navodnjavanje je dodatni udar na budžet, ionako prezaduženih poljoprivrednika. Najugroženija su najrazvijenija poljoprivredna područja. Štete od suše povlače za sobom i indirektne posljedice.

Sunce prži usjeve, a poljoprivrednici zbrajaju štetu. Umanjeni prinosi diktiraće poskupljenje kukuruza. Cijena prošlogodišnjeg roda, koji je tražen na tržištu, sa 30 feninga već je porasla na 45. Izgorjela je i trava, pa stočari razmišljaju o smanjenju fonda. Ako se suša nastavi za desetak dana očekuje se poskupljenje povrća, a od oktobra i žive stoke, pa bi deblji kraj, osim poljoprivrednika, mogli da izvuku i potrošači. U budućnosti će proizvodnja žitarica biti nemoguća bez navodnjavanja, a trenutno se navodnjava svega 5.000 hektara u Srpskoj. Pored podsticajnih sredstava, Ministarstvo poljoprivrede finansira izgradnju velikih sistema za navodnjavanje, a po individualnom zahtjevu poljoprivrednika odobrava se do 40 odsto uloženih sredstava.

- Cijelu noć sam navodnjavao. Pokušavamo sam spasiti, što se spasiti može, međutim temperature su prevelike da bi spasili, rekao je Marko Mitrović iz Šamca.

Poljoprivrednici strahuju da će izgubiti danonoćnu bitku sa sušom i afričkim temperaturama i da će prinosi soje i kukuruza, zasijanog na 142.000 hektara, biti umanjeni, uprkos navodnjavanju koje im oduzima i vrijeme i novac .

Na PD ''Semberija'' za navodnjavanje žitarica i povrća dnevno potroše 120 litara goriva, a struje od 30 do 45 kilovata po jednom času. Uveli su noćnu smjenu.

- Nadamo se da će ipak, biti neka isplativost. Povećanje troškova iznosi nekih oko 25 do 30% sa navodnjavanjem, istakao je Predrag Đurković, tehnolog za navodnjavanje u PD ''Semberija''.

Ako se i idućeg mjeseca zadrže visoke temperature prijeti i pojava aflatoksina u zrnu kukuruza .

- Obratiti pažnju na kvalitet ovogodišnjeg kukuruza, kao i na kvalitet stočne hrane da ne bismo imali ponovo problem prvenstveno u proizvodnji mlijeka, naglasila je Radmila Nešković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Uprkos zalijevanju umanjeni će biti i prinosi povrća. Gubici će se odraziti na cijenu.

- Skočiće cijene sigurno za 30 do 40% gore svih poljoprivrednih proizvoda prije svega povrtarskih kultura. Za Kukuruz ne znam, jer je sada najopasniji period, dodao je Risto Arsenović, mr agroekonomije.

O procjeni štete, koja je evidentna, rano je govoriti. Nakon utvrđenog obima biće preduzete mjere.

- Treba da sačekamo neke povoljnije agroklimatske uslove, da sagledamo obim štete i naravno ukoliko bude potrebe mi ćemo reagovati. I prošle godine smo reagovali nakon poplava, rekao je Boris Pašalić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U posljednjih pet godina tri su bile sušne, pa je dugoročno rješenje navodnjavanje, u čemu pomaže resorno ministarstvo. Za individualne sisteme izdvojeno je 1 300 000 maraka, duplo više nego prošle godine. Sistemima za navodnjavanje vrijednosti oko šest miliona maraka, prošle godine pokriveno je 202 hektara u Pelagićevu i 622 hektara u Novom Selu kod Bijeljine. U narednom periodu Ministarstvo će finansirati izgradnju sistema na 700 hektara u Bratuncu, Ljubinjskom i Lijevče polju.