latinica  ћирилица
23/07/2015 |  18:24 | Autor: SRNA

BiH zadržava pregovaračku poziciju u vezi protokola sa EU

BiH zadržava usvojenu pregovoračku poziciju u razgovorima sa Evropskom zajednicom radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, kojim bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU, zaključeno je danas na sjednici Savjeta ministara BiH.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Pregovoračka pozicija se zadržava potpuno poštujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji ne poznaje termin tradicionalne trgovine.

Ovi zaključci su usvojeni nakon što je Savjet ministara BiH informisan da BiH i EU ni nakon tri runde razgovora nisu pronašle obostrano prihvatljivo rješenje o potpisivanju Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, kojim bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

BiH je ponudila kompromis o uzajamnom povećanju postojećih carinskih kvota za šećer, ribu i vino, pri čemu je spremna da odobri i povećanje carinskih kvota iz Aneksa Privremenog sporazuma za količine prosječnog trogodišnjeg uvoza tih roba iz Hrvatske u periodu od 2009-2011. godine.

Direkcija za evropske integracije BiH zadužena je da pismeno informiše entitetske i Vladu Brčko distrikta o trenutnom statusu pregovora, te razlozima zbog kojih BiH ne odustaje od stava navedenog u usvojenoj pregovaračkoj poziciji.

Ministarstvo inostranih poslova BiH će upoznati i diplomatsko-konzularna predstavništva sa trenutnim stanjem u pregovorima između BiH i Evopske komisije, s ciljem preduzimanja aktivnosti na predstavljanju pozicije BiH.

Na sjednici je naglašeno da BiH želi doći do rješenja koje zadovoljava interese BiH i EU.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj sa sastanka delegacija BiH i Evropske komisije za pregovore radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH koji je održan u Briselu 29. maja.

Izvještaj je usvojen u drugom dijelu sjednice na prijedlog Direkcije za evropske integracije, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH donio je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čime se stvaraju materijalno-tehničke i kadrovske pretpostavke za početak rada i funkcionisanje Agencije u skladu sa zakonom.

Istovremeno se ispunjava obaveza u vezi sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH i to ne samo u pogledu nadzora primjene ovog zakona, već i osiguranja izvršenja jedne od zakonskih nadležnosti, postupanja po prijavama o koruptivnom ponašanju i zaštiti uzbunjivača.