latinica  ћирилица
23/07/2015 |  20:25 | Autor: Agencije

Grabar-Kitarović: Zabrinjavajuća situacija oko Piranskog zaliva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, povodom skandala u Sloveniji i Hrvatskoj u vezi sa arbitražom oko Piranskog zaliva, rekla je da je stanje zabrinjavajuće i da sve što se može čuti dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

"Stanje je zaista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi da bude objektivan i nezavisan i sve što čujemo u ova posljednja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka", izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Јerusalimu, na kraju radne posjete Izraelu.

Prema njenim riječima, kako je prenijela Hina, "to sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopšte".

Ona smatra da su ostavke koje su pale u Sloveniji zbog skandala, "priznanje vjerodostojnosti onoga što se čulo u posljednja dva dana".

Na pitanje kako će Hrvatska postupiti dalje, Grabar Kitarović je rekla da je nacionalni konsenzus potreban.

"Moramo definitivno postići nacionalni konsenzus. Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje", kazala je hrvatska predsjednica.