latinica  ћирилица
23/07/2015 |  21:52 | Autor: TANЈUG

Medvedev: Recipročne mjere za zapljenu ruske imovine

Ruska duma uskoro će razmatrati prijedlog zakona kojim se uvode recipročne restriktivne mjere na zapljenu ruske imovine u inostranstvu, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

Medvedev je na današnjoj sjednici vlade rekao da Rusija kao država "mora da ima pravo da kao odgovor uvede restrikcije", među kojima je odbijanje da stranoj državi bude dat imunitet od odluka ruskog suda.

Novi nacrt zakona pruža po prvi put uvođenje relevantnih recipročnih mjera, kazao je Medvedev, a prenio TAS S.

- Nacrt zakon po prvi put pruža jednom sudu Ruske Federacije priliku da ograniči imunitet strane države na osnovu principa reciprociteta...u svjetlu nezakonitih postupaka preduzetih protiv naše državne i druge imovine u nekim zemljama, kazao je Medvedev.

Takvi postupci stranih država često su vođeni političkim, a ne pravnim motivima, dodao je Medvedev.

Kako javlja "Komersant, zakon predviđa mogućnost blokiranja imovine drugih država bez prethodnog dogovora sa njima, ukoliko "ruski sud smatra da je u toj državi ugrožen imunitet države Rusije.

To će, po mišljenju Ministarstva pravde obezbijediti "pravnu ravnotežu- u odnosu Rusije sa drugim državama, zato što se "broj tužbi kojima se optužuje RF i njeni organi u stranim sudovima uporno povećava, pri čemu se od Rusije ne traži da učestvuje u tim procesima, navodi Sputnjik.

Poslanik Ruske dume Aleksandar Tarnavski ističe da su međunarodni sudovi politizovani i da se trude da ponize Rusiju.

- Donošenjem predloženog zakona situacija u Rusiji bi bila slična onoj u velikim evropskim državama - Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, koje ne izvršavaju odluke međunarodnih sudova, ukoliko one protivureče Ustavu, rekao je Tarnavski.

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Јukos, GML, dobio je u julu prošle godine spor protiv Rusije pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu, sa presudom da mu se isplati odšeta u iznosu od 50 milijardi dolara.

Sud u Hagu je presudio da je Ruska Federacija otjerala Јukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu. Moskva je tada poručila da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude.