latinica  ћирилица
23/07/2015 |  22:06 | Autor: TANЈUG

Turska odlučno štiti javni red i bezbjednost

Turska će preduzeti sve neophodne mjere da bi zaštitila javni red i nacionalnu bezbjednost nakon napada pripadnika Islamske države i kurdskih ekstremista, saopšteno je danas iz kabineta turskog premijera Ahmeta Davutoglua.
Ankara (Foto: planet-turquie-guide.com) -
Ankara (Foto: planet-turquie-guide.com)

Turska je, podsjeća Rojters, pogođena talasom nasilja na jugoistoku države gdje je brojna kurdska populacija, a nakon što su, kako se sumnja, pripadnici Islamske države izveli samoubilački bombaški napad u kojem je poginulo 32-oje ljudi, uglavnom Kurda u gradu na granici sa Sirijom.

Kurdski ekstremisti su odgovorili napadajući policajce za koje smatraju da podržavaju Islamsku državu, prenijela je britanska agencija.

Nedavni bombaški napad na prokurdske aktiviste u Suruču, gradu nedaleko od sirijske granice, kada je poginulo 32 ljudi, a ranjeno 100, produbio je strahove da bi sirijski konflikt mogao da se prelije na teritoriju Turske, navodi Rojters.

Turska vojska je već pojačala nivo bezbjednosti duž nekih dijelova granice s obzirom na intenziviranje sukoba u Siriji, u kojem učestvuju kurdski borci, džihadisti i sirijska vojska.

Skoro polovina svih oklopnih vozila koja patroliraju po turskoj granici, sada je raspoređena duž granice sa Sirijom, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Јedan policajac je danas poginuo, a jedan je ranjen kada je na njih nepoznata osoba otvorila vatru u Dijarbakiru na jugoistoku Turske, navode bolnički izvori, a prenijela je agencija Frans pres.

Napad se dogodio u najvećem kurdskom gradu u trenutku kada su policajci vršili rutinsku kontrolu saobraćaja.

Samo dva dana ranije, dva policajca ubijena su, takođe, na jugoistoku zemlje u napadu za koji su optuženi kurdski ekstremisti.

Neposredno prije toga u Suruču na granici sa Sirijom, gdje pretežno žive Kurdi, u bombaškom napadu ubijeno je 32, a oko 100 ranjeno.