latinica  ћирилица
24/07/2015 |  08:01 | Autor: RTS

Osuđena 153 Kineza zbog sječe šume u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru osudio je 153 kineska državljanina na doživotne kazne zatvora zbog nelegalne sječe šuma, a Kina je zbog toga uložila diplomatski protest mjanmarskim vlastima.
Kinezi osuđeni zbog seče šuma u Mjanmaru - Foto: AP
Kinezi osuđeni zbog seče šuma u MjanmaruFoto: AP

Regioni duž porozne granice dvije zemlje već dugo su stecište ilegalne trgovine sirovinama, navodi Tanjug. Vjeruje se da su velike količine mjanmarskog žada ilegalno prokrijumčarene u Kinu.

Sud u gradu Mitkina na sjeveru Mjanmara osudio je 153 kineska državljanina na doživotne kazne, dok su dvojica osuđena na deset godina zatvora. Svi osuđeni imaju pravo žalbe, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je "izuzetnu zabrinutost" zbog te sudske odluke i uložilo protest Mjanmaru.

"Kina je više puta, na mnogim nivoima i putem mnogih kanala, iznela svoj stav Mjanmaru u vezi sa tim slučajem", kaže se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Peking zahtijeva od Mjanmara da se prema slučaju odnosi "na zakonit, odgovoran i pravedan način" kako bi on mogao da bude zaključen adekvatno, a kineski državljani vraćeni u zemlju.

Osuđeni su uhapšeni u januaru u velikoj akciji mjanmarskih vlasti protiv nelegalne sječe stabala, a od januara do danas zaplijenjeno je 10.000 tona nelegalno sječene drvne građe.