latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:06 | Autor: Jutarnji list

Piranski zaliv - umjesto arbitraže špijunska afera

Veo misterija nadvio se nad slučajem zvučne snimke razgovora slovenskog sudije arbitra dr. Јerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik.
Akteri arbitraže o Piranskom zalivu (Foto: Facebook, Srećko Niketić/CROPIX, Blaz Samec/DELO/CROPIX) -
Akteri arbitraže o Piranskom zalivu (Foto: Facebook, Srećko Niketić/CROPIX, Blaz Samec/DELO/CROPIX)

Kako je prenijelo ljubljansko Delo, službenici slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova koriste kriptovane telefone za komunikaciju, pa se pretpostavlja da je prisluškivanje obavljeno ili u Sekolecovu stanu u Beču ili u stanu Simone Drenik u Sloveniji.

Јasno je da maštu golica i pitanje koja tajna služba stoji iza tog profesionalno obavljenog posla. U Sloveniji na sve strane optužuju Hrvatsku, a posebno je glasan bio Iztok Podbregar, bivši funkciner slovenačke obavještajne službe SOVA. On je za slovenačke medije bez dileme utvrdio “da je riječ o djelovanju hrvatskih obavještajnih službi koje imaju zakonsko pravo da djeluju izvan svojih granica“.

Obavještajni gafovi

Ujedno je napao slovenačke funkcionere što nisu bili svjesni da bi mogli biti prisluškivani i što nisu koristili kriptovanu komunikaciju. Čini se da u Sloveniji do sada nije nikome pala na pamet mogućnost da je snimak napravila obavještajna služba neke druge države i zatim dala Hrvatskoj kako bi ova mogla da zaštititi svoje interese u sasvim kompromitovanom arbitražnom postupku. Јer, teško je zamisliti da bi hrvatski “DŽejms Bondovi“, koliko god bili vješti, sami uspjeli “skinuti“ razgovor u Beču.


No, i Podbregar i mnogi drugi u Sloveniji kritikuju sada i svoje obavještajne službe te se pitaju kako to da nisu S. Drenik stavili pod zaštitu. Kad je  o tome riječ, treba se podsjetiti da se Slovenija i nije baš obavještajno proslavila u svojoj modernoj istoriji.

A onda slijedi pravi i dosad najozbiljniji obavještajni skandal između Hrvatske i Slovenije. U januaru 1998. nedaleko od slovenačkog gradića Zavrč pripadnici slovenske obavještajne službe  su kombijem s tada najsavremenijom elektronskom opremom za prisluškivanje zalutali na hrvatsku stranu granice, gdje su ih uhapsili hrvatski granični policajci. I priveli, ispitali, pustili kući, ali pješice, bez kombija.

Zbog te je afere mjesto ministra obrane morao napustiti Tit Turnšek, a afera se dugo vukla po Sloveniji. Gotovo godinu i po dana, a na gotovo istom mjestu uhapšena su još dva slovenska špijuna.

Јanša zabrljao
Odnose s Njemačkom je  u ozbiljne probleme doveo 2007. godine tadašnji slovenski premijer Јanez Јanša kad je određenim signalima dao do znanja da se u Ljubljani, u jednom stanu, smjestila ekipa njemačke tajne službe BND koja je prisluškivala telefonske razgovore na Balkanu, a cilj je bio ući u trag Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

BND se nakon toga pokupio, a Angela Merkel bila je toliko bijesna da dugo nije željela da razgovara s Јanšom.