latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:26 | Autor: SRNA

Crnadak: BiH za razgovor sa Hrvatskom o svim otvorenim pitanjima

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je Savjet ministara BiH spreman za razgovor sa Hrvatskom o otvorenim bilateralnim pitanjima, uključujući gradnju Pelješkog mosta i pitanje granica.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

"Mi smo spremni i očekujemo da Hrvatska ispuni svoj dio obaveza kada je u pitanju imenovanje članova Mješovite komisije za provođenje sporazuma o graničnim prelazima i Komisije o pograničnom saobraćaju. BiH je već imenovala svoje ljude", rekao je Crnadak.

On je za sarajevski "Dnevni avaz" istakao da Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom i da sva otvorena pitanja između dvije zemlje treba riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Crnadak je pozvao na smirivanje tenzija u kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta.

"Bilo je mnogo oštrih reakcija i izjava. Ovdje su dva potpuno legitimna zahtjeva na stolu, jedan je Hrvatski da poveže svoje teritorije, a drugi je od BiH - da sačuva otvoreni izlaz na more. Siguran sam da razgovorom možemo doći do dogovora", zaključio je Crnadak.

"Avaz" podsjeća da je hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio da Hrvatska u BiH nema sagovornika za rješavanje otvorenih pitanja, uključujući i gradnju Pelješkog mosta i pitanje granica, a Hrvatska je otvorila mogućnost da rješavanjem tih pitanja u svoju korist uslovljava napredak BiH ka EU.