latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:33 | Autor: SRNA

Medvedev: Moskva može da garantuje energetsku bezbjednost

Rusija može da garantuje energetsku bezbjednost Evropi zahvaljujući razvoju novih transportnih sistema za gas, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

"Ako nema `Јužnog toka`, gradi se `Turski tok`, koji možda ne napreduje tako brzo kao bismo htjeli, ali napreduje", naglasio je premijer u intevjuu "Radio televiziji Slovenije".

Medvedev je dodao da zbog toga postoji ideja izgradnje drugog kraka "Sjevernog toka", koji će po dnu Baltičkog mora isporučivati gas iz Rusije u Njemačku.

"Potpisan je odgovarajući memorandum između kompanija o povećanju isporuka gasa `Sjevernim tokom`, tako da, u tom smislu, energetska bezbjednost Evrope će biti garantovana", rekao je premijer Rusije.

Medvedev je naglasio da su Rusija i Evropa zavisne jedna od druge po pitanju gasa, jer je Evropa glavno tržište za ruske energente.

"Veoma često pokušavaju da predstave kao da Evropa, jadna, zavisi od Rusije. Hajde da budemo pošteni: i mi zavisimo od Evrope u istom stepenu. Ako vam isporučimo gas, ako uložimo milijarde dolara u svoja nalazišta gasa, u svoje cijevi, tada i mi zavisimo od isporuka gasa u Evropu, kao što vi zavisite od isporuka gasa iz Ruske Federacije. To i jesu zajednička ulaganja", naglasio je ruski premijer.

Prema njegovim riječima, ako Evropa odluči da prestane da kupuje ruski gas i počne da ga kupuje od SAD, tada će on biti zlata vrijedan.

"Važno je, prije svega, imati u vidu interese evropskih potrošača. Može se gas prevoziti i u balonima, na primjer, iz SAD, ali će on tada biti zlata vrijedan. Može se i na drugi način isporučivati gas, ali sve zavisi od novca, to je pitanje komercijalnog računa", izjavio je Medvedev.