latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:53 | Autor: SRNA

Ribnik - više od 26 zaselaka još nema vodu

Više od 26 zaselaka na platou Manjače koji pripadaju opštini Ribnik još nemaju vodu, a najveći problem u realizaciji vodosnabdijevanja je nedostatak sredstava.

Načelnik opštine Ribnik Goran Savić rekao je  da je opština iz svog skromnog budžeta prošle godine završila projekat vodosnabdijevanja tog područja koji je koštao 53.000 KM.

"Izvedbenim projektom obuhvatili smo sva domaćinstva bez obzira na udaljenost od vodovodnog sistema `Banjica`, zajedničkog projekta Banjaluke i opštine Ribnik", naveo je Savić.

On kaže da Banjaluka ima veći budžet i uspjela je da znatan dio svojih sela priključila na gradski magistralni vodovod. "Nažalost, nismo to mogli pratiti, pa je na tom području za sada realno završeno uže područje Mjesne zajednice Sitnica koje ima zadovoljavajuće vodosnabdijevanje", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, ove godine planirano je izdvajanje 200.000 KM iz budžeta Ribnika da bi se krenulo u realizaciju vodosnabdijevanja najbrojnijih sela.

"Nismo mogli izdvojiti više da krenemo u realizaciju dijela projekta. Inače, proračunska vrijednost cijelog projekta da sva domaćinstva dobiju vodu sa sistema `Banjica` premašuje 1,5 miliona KM", kaže Savić i dodaje da bi ova vodovodna mreža snabdijevala vodom 241 domaćinstvo.

Savić ističe da Ribnik trenutno ne raspolaže tim iznosom jer ima još dvije godine starih kreditnih obaveza i planira se ono što je realno moguće u datom trenutku, naglasivši da iz tekućeg budžeta za projekat vodosnabdijevanja "Banjica" iz godine u godinu može izdvajati po 100.000 KM do 300.000 KM.

"Ako budemo mogli izdvajati godišnje 300.000 KM za rješavanje vodosnabdijevanje ovih zaselaka biće nam potrebno nekih pet godina. Ako se ne nađu neki dopunski izvori prije toga", ističe Savić.

On je rekao da opština traži sve mogućnosti, kako bi se našla sredstva za rješavanja vodosnabdijevanja zaseoka na platou Manjače koji pripada opštini Ribnik.

Savić je rekao da je vodosnabdijevanje problem i na području Čađavice, gdje je ranije rađeno i ulagano u sisteme cjevovoda.

"Međutim, staro izvorište Јavorevača nekuda je dijelom `odlutalo` i ne može obezbijediti dovoljno vode, zbog čega je urađen projekat spuštanja vode sa rezervoara Sitnica - Banjica u Čađavicu, za šta je ove godine predviđeno oko 100.000 KM", naveo je Savić.

Prema njegovim riječima, u ovom sušnom periodu angažovano je komunalno preduzeće i cisterna koja na terenu snabdijeva bunare i lokve za napajanje stoke.