latinica  ћирилица
24/07/2015 |  11:46 | Autor: SRNA

Zvizdić i Novalić naredne sedmice kod Cvijanovićeve o reformskoj agendi

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je da će u srijedu, 29. jula, sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem posjetiti Banjaluku kako bi sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović razgovarali o mehanizmu koordinacije.
Premijerka Željka Cvijanović i premijer FBiH Fadil Novalić - Foto: SRNA
Premijerka Željka Cvijanović i premijer FBiH Fadil NovalićFoto: SRNA

"Do juče je za nas najvažnija stvar na svijetu bila reformska agenda. Sada je to iza nas i sad je za nas najvažnija stvar mehanizam koordinacije", rekao je Novalić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema riječima šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka, nakon reformske agende, slijedi utvrđivanje mehanizma koordinacije.

"Utvrđivanje mehanizma koordinacije je sljedeća faza, način na koji će se on utvrditi, kako će se obezbijediti poštovanje uređenja ove zemlje, različitih nadležnosti", rekao je Vigemark ističući važnost da mehanizam koordinacije odražava strukturu BiH i da se izbjegnu eventualne zloupotrebe mehanizma koordinacije.

Vigemark je poručio da su sve ovo pitanja koja treba da usaglase domaće vlasti između sebe.

"EU sa svoje strane nije postavila nikakve rokove, da to mora biti naredne sedmice, mjeseca niti bilo kada, nego jednostavno naglasila da to mora biti što je prije moguće, svakako prije nego BiH počne pregovore za članstvo", dodao je Vigemark.

On je konstatovao da mehanizam koordinacije treba da bude funkcionalan. "Da bi bio funkcionalan, treba nam politička volja, jer bez nje i iskrene želje za zajedničkim radom neće biti ni rezultata", rekao je Vigemark.

Vlada Republike Srpske juče je usvojila reformsku agendu, a Novalić je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vigemarkom rekao da će Vlada FBiH taj posao završiti u ponedjeljak, 27. jula.