latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:13 | Autor: SRNA

Vlada Federacije BiH u ponedjeljak usvaja reformsku agendu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić saopštio je danas u Sarajevu da će federalna Vlada u ponedjeljak, 27. jula, usvojiti reformsku agendu, koja će predstavljati osnovni koncept rada u narednom periodu.
Sjednica Vlade FBiH - Foto: SRNA
Sjednica Vlade FBiHFoto: SRNA

"Agenda je obavezujuća, saglasna sa EU, Savjetom ministara, entitetima", rekao je Novalić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunarom Vigemarkom.

Prema Vigemarkovim riječima, stav EU jeste da BiH treba da sprovesti socijalne, ekonomske i reforme u sektoru pravde kako bi napredovala na putu evropskih integracija.

On je podsjetio da je prvi korak, da bi se došlo reformske agende, bila izjava svih političkih lidera u BiH o opredijeljenosti za sprovođenje reformi.

"Tu smo da vas podržimo", poručio je Vigemark i dodao da je želja EU da BiH stigne ostale zemlje na putu evropskih integracija.

Vigemark je istakao da u EU smatraju da su reforme u BiH neophodne kako bi napredovala na putu ka EU.

"Niko ne može sa strane uticati na detalje, šta je određenim odredbama predviđeno ili ne. EU može samo reći da li je to u skladu sa evropskim standardima ili nije", kaže Vigemark.

Reformsku agendu juče su usvojili Vlada Republike Srpske i Savjet ministara BiH.