latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:17 | Autor: TANЈUG

Racije u Turskoj, pritvoreno 250 osumnjičenih militanata

Turske vlasti su rano jutros pritvorile 251 osobu u koordinisanim racijama izvedenim širom zemlje protiv osumnjičenih džihadista Islamske države i kurdskih militantnih aktivista, poslije talasa pogubnog nasilja u toj zemlji, saopštila je kancelarija premijera.

"Ukupno 251 osoba stavljena je u pritvor zbog sumnje da su članovi terorističkih grupa", navodi se u saopštenju i dodaje da su upadi organizovani u zoru u 13 provincija širom Turske, nakon nasilnih napada proteklih dana, prenio je AFP.
 Policija je jutros, kako su izvjestili turski mediji, upala na više adresa u nekoliko kvartova u Istanbulu u potrazi za članovima IS, Radničke partije Kurdistana  i drugih militantnih grupa.
 Novinska agencija Dogan je javila da je policija upala na 140 adresa u 26 četvrti samo u Istanbulu, u operaciji ogromnih razmjera u kojoj je učestvovalo oko 5.000 policajaca.
 Pored IS i PKK, na meti operacije su bili i osumnjičeni članovi podmlatka PKK - Patriotskog revolucionarnog omladinskog pokreta, kao i radikalno levičarskog Oslobodilačkog fronta revolucionarnog naroda, navodi državna agencija Anadolija.
 Ta agencija je objavila da je tokom racije jutros u Istanbulu, u sukobima sa policijom, ubijena jedna članica radikalne turske marksističke grupe DHKP-C, koju turske vlasti krive za niz napada tokom proteklih godina.
 Racije su organizovane nakon što je 20. jula 32 ljudi ubijeno u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Suruču na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju IS.
 To je izazvalo talas nasilja na jugoistoku Turske gde Kurdi čine većinu i gdje mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju sa IS, što Ankara poriče.
 Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u srijedu su ubijena dva policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK koje je, kako je saopštilo, željelo da se time osveti za napad u Suruču.
 Јuče je još jedan policajac ubijen u većinski kurdskom gradu Dijarbakiru, a u međuvremenu je podmladak PKK preuzeo odgovornost za napad u utorak uveče na osobu za koju tvrdi da je bivši borac IS u Istanbulu.