latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:22 | Autor: TANЈUG

Nagrada za mir članovima Predsjedništva BiH

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara je povodom godišnjice obnove Starog mosta dodijelio međunarodno priznanje Nagradu za mir "Mostar Peace Connenction" članovima Predsjedništva BiH.
Članovi Predsjedništva BiH - Foto: SRNA
Članovi Predsjedništva BiHFoto: SRNA

Postuhumno, ista nagrada dodijeljena je bivšem predsjedniku Turske Sulejmanu Demirelu i bivšem premijeru Hrvatske Ivici Račanu, javila je Fena.

Trojica članova Predsjedništva BiH izrazila su zahvalnost na priznaju, istakavši da je doživljavaju kao nagradu Predsjedništvu.

"Predsjedništvo BiH se trudi da napravi drugačiji iskorak, a to se može i vidjeti i iz posljednjih devet-deset mjeseci, jer nismo imali nijednu javnu konfrontaciju, unatoč nekim neslaganjima. Ipak se stvari pokreću", rekao je tim povodom srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U prilog tome naveo je zajedničku posjetu trojice članova Predsjedništva BiH Beogradu, ali i dogovaranje o programu reforme mehanizma koordinacije.

Novi duh Predsjedništva BiH je primjetan, kazao je Ivanić.

S njim se složio hrvatski član i aktuelni predsjedavajući Predsjendištva BiH Dragan Čović, rekavši da je dodijeljeno priznanje prije svega nagrada Predsjedništvu BiH.

Bošnjački član Bakir Izebegović je istakao da je nagrada za mir za njega ima i ličnu dimenziju, jer kako je kazao, to je nešto na čemu radi odavno.

"Trudim se da se izvučemo iz atmosfere međusobnog nepovjerenja, da pređemo preko nekih stvari i da idemo naprijed. Ne vidim alternativu tome", rekao je Izetbegović.

Nagradu su prethodnih godina, između ostalih, dobili Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mok, Mohamed El Baradei i Irina Bokova.