latinica  ћирилица
24/07/2015 |  14:11 | Autor: TANЈUG

Eksperti: Hrvatska će tražiti izlazak iz arbitraže

Hrvatska vlada će na vanrednoj sjednici parlamenta o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom najvjerovatnije zatražiti podršku za povlačenje iz postupka, što je kao mogućnost najavila ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, smatraju slovenački stručnjaci.
Zagreb - Foto: Wikipedia
ZagrebFoto: Wikipedia

Zakazivanje vanredne sjednicu parlamenta na temu arbitražnog sporazuma od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović zatražio njen bivši kolega Ivo Јosipović.

"Mislim da bi Hrvati mogli ići skoro do kraja jer im arbitraža nikada nije prijala i prihvatili su je samo kako bi mogli ući u EU. Slovenci nisu znali koji bi bio prihvatljiv način za rješavanje ovog problema jer su Hrvati bili već na vratima EU", rekao je Ivo Vajgl, preneli su slovenački mediji.

Put za nastavak je, kaže, dao sam sud kada je vrlo brzo i jasno rekao da očekuju da će Slovenija uskoro imenovati novog sudiju. Takođe, dodao je, sud je potvrdio da namjerava da nastavi sa radom i da završi postupak u određenom roku.

"Sud se tako samo distancirao od nečega što se može samo okvalifikovati kao eksces. Ovaj razgovor je bio samo nepotreban i bolan eksces, dokaz našeg voluntarizma kada je u pitanju nastup na međunarodnoj sceni, a razgovor, bez obzira na način na koji je otkriven, o čemu treba raspravljati, nije dovoljan razlog za to da se hrvatska povuče iz sporazuma koji je tako žarko željela", dodao je on.

Alojz Peterle kaže da se radi o slovenačkom propustu a da je Hrvatska postupila prema svojim već ranije viđenim navikama.

"Problem je u tome što je za Hrvatsku moguće samo jedno rješenje a to je njihovo viđenje stvari, što smo već vidjeli u slučaju sporazuma Drnovšek-Račan kada smo sa povjerenjem u našeg premijera u skupštini snažno prihvatili sporazum. Hrvatska je to shvatila kao pobjedu Slovenije i obustavila postupak. Mogli bi da kažemo - već viđeno“, rekao je Peterle.

Slovenački mediji spekulišu da bi arbitraznog sudiju u graničnom sporu sa Hrvatskom Јerneja Sekoleca u tom postupku mogao zamjeni stručnjak za međunarodno pravo Ernest Petrić ili pravnik i diplomata Borut Bohte.

Kao kandidat spomenut je i bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, ali je on tu mogućnost odbacio jer je, kako objašnjava, učestvovao u izradi sporazuma o formiranju arbitraže.

Inače, Pravilnik Arbitražnog suda predviđa da nacionalni sud i zemlja iz koje dolazi član koji je podnio ostavku imaju rok od 15 dana za imenovanja novog člana ovog suda. U protivnom, zamjenika će imenovati predsjednik suda Žilber Gijom.

Poslije svega Hrvati kažu da je Arbtražni sud kompromitovan i da u skladu sa tim arbitražni sporazum više ne postoji. Hrvatska vlada najavila je da će zatražiti vanredno zasjedanje Sabora, a slovenački mediji navode da nije sasvim jasno o čemu bi parlament trebalo da se izjasni.