latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:12 | Autor: RTRS

Pomoć privrednicima Doboja (VIDEO)

Privrednici iz Doboja, koji su pretrpjeli štetu od prošlogodišnjih poplava, s nestrpljenjem očekuju na svojim računima novac iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Upravni odbor Fonda odobrio je šest miliona maraka za podršku potopljenim privrednim subjektima u ovom gradu čime bi se pokrilo 15 odsto štete u privredi. 

Snimci u poplavi razorene dobojske privrede i uništenih pogona, obišli su svijet. U tekstilnoj fabrici "Premijer" šteta je veća od milion i po maraka. Proizvodnju su pokrenuli, ali štetu nisu nadoknadili. Pomoć Fonda solidarnosti iskoristiće za nabavku mašina uništenih u poplavi da bi proširili proizvodnju.

Sanja Pejić bavi se uređenjem i opremanjem enterijera. Poplava joj je nanijela štetu od oko 300.000 maraka. Grant Fonda iskoristiće da otplati kredite koje je digla da bi obnovila djelatnost.

- Svjesni smo da niko nama ne nadoknađuje štetu i ne može nam je nadoknaditi. Nismo bili osigurani, a ovu pomoć smatramo bukvalno kao grant i kao pomoć, istakla je Pejićeva.

Za pomoć se prijavilo 670 privrednih subjekata. Osim kriterijuma da su poplavljeni trebalo je da dostave dokumentaciju da su obavljali djelatnost prije poplave. Ne očekuju da će raspodjela novca iz Fonda ispuniti sva njihova očekivanja, ali očekuju da ne bude zloupotreba i malverzacija.

Pomoć od šest miliona maraka dobojskim privrednicima obećao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Na potezu je lokalna zajednica koja je obećala dodatna tri miliona maraka za oporavak privrede od poplave.