latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:23 | Autor: SRNA

Mitrović: Realizovati ciljeve referenduma (VIDEO)

Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila podržalo je na današnjoj sjednici odluku Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se realizuju ciljevi referenduma, izjavio je danas predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.
Sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike SrpskeFoto: SRNA

- Mi ćemo izaći na referendum jer smo, između ostalog, i kategorije stanovništva koje su najviše u proteklom ratu pretrpjele zločin koji je još neprocesuiran i zato imamo svako pravo da ovakvu aktivnost podržimo, rekao je Mitrović novinarima nakon sjednice Predsjedništva.

On je napomenuo da je ova organizacija još 2011. godine bila za održavanje referenduma o pravosuđu BiH, ali da je tada referendum zamijenjen strukturalnim dijalogom, koji je "doživio fijasko".

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo procesom i načinom revizije objekata gdje se čuvaju posmrtni ostaci ekshumiranih lica u BiH, navodeći da Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sumnja u dobre namjere Međunarodne komisije za traženje nestalih, Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštva BiH.

- Osnovu za tako nešto nam daje to što u tim procesima nije predviđeno prisustvo nikog iz naše organizacije, stručaka iz Republike Srpske i predstavnika Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, nije završena ni centralna evidencija nestalih u Institutu za nestala lica. Sve to nas upućuje u sumnju i da se radi o maskiranju ukupnog broja nestalih, istakao je Mitrović.

On je naveo da ova organizacija nije protiv revizije posmrtnih ostataka koji se nalaze u spomen-kosturnicama i mrtvačnicama, ali da jeste protiv da se antropološki pregled vrši samo uz prisustvo predstavnika ICMP-a.

Mitrović je ponovio nezadovoljstvo ove kategorije stanovništva u traženju nestalih lica, kao i to da ova organizacija i dalje ostaje pri stavu da se vrši sistemska diskriminacija prema traženju nestalih iz Republike Srpske.

On je dodao da o tome govore i podaci iz ove godine, prema kojima je identifikovano 26 nestalih iz Srpske, dok je s druge strane samo za Srebrenicu identifikovano 136 nestalih.

Prema njegovim riječima, na sjednici Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila odlučeno je i da se ubrza uzimanje krvnih uzoraka radi vršenja identifikacije vezane za grobnicu u Gostovićima na Ozrenu.

- Imamo osnove da pretpostavimo da je iz te grobnice, gdje se nalaze ostaci 74 Srbina, koje su ubili mudžahedini, ekshumirano najmanje 27 tijela, a ni ICMP ni Tužilaštvo BiH nema ništa protiv da se identifikacija uradi unutar institucija i ustanova iz Srpske, što ćemo i učiniti, rekao je Mitrović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila naveo je da je na današnjoj sjednici pozdravljena odluka Vlade Srpske o izdvajanju 900.000 KM za dodatno zapošljavanje djece iz ove kategorije stanovništva, kao i da se Međunarodni dan nestalih lica obilježi na Ozrenu.