latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:36 | Autor: SRNA

Drecun: Rješenje o polisama osiguranja neprihvatljivo za Srbiju

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je suspendovanje Sporazuma o priznavanju polisa osiguranja politički manevar kojim Priština pokušava da riješi pitanje osiguranja na način koji je neprihvatljiv za Srbiju.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Za Srbiju je neprihvatljivo suspendovanje Sporazuma o priznavanju polisa osiguranja za vozila na administrativnim prelazima. To je još jedan politički manevar Prištine kojim nastoji da na mala vrata uvede pitanje statusa u razgovore o normalizaciji odnosa u Briselu", rekao je Drecun novinarima u parlamentu Srbije.

Prema njegovim riječima, Priština nastoji da Sporazum o osiguranju poveže sa pitanjem tablica.

"Prethodnim sporazumom definisano je da kroz centralnu Srbiju mogu da prolaze vozila sa statusno neutralnim tablicama, odnosno ona koja imaju oznaku KS, a Priština sada želi da se omogući kretanje vozilima sa tablicama RKS, odnosno 'Republika Kosovo'. To nije bio predmet dogovora, ni razgovora, takvi automobili ne mogu da se kreću kroz centralnu Srbiju", rekao je Drecun.

Ministar samoproglašenog Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da je Priština suspendovala Sporazum o priznavanju polisa osiguranja Srbije i samoproglašenog Kosova potpisan 23. juna u Briselu, a koji je danas trebalo da stupi na snagu.

Ona je naglasila da se to dogodilo zbog toga što srpska strana nije uspjela da izvrši potrebne pripreme za sprovođenje Sporazuma, o čemu su je obavijestili iz EU.