latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:27 | Autor: SRNA

Crnadak-Ogava: BiH zainteresovana za investicije iz Јapana

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u razgovoru sa japanskim ambasadorom u BiH Kazujem Ogavom izrazio je zainteresovanost BiH za investicije iz Јapana, kao i za približavanje japanskog tržišta privrednicima u BiH.

Crnadak je naglasio da će u skladu sa strateškom opredijeljenošću za članstvo u EU u narednom periodu i kroz sprovođenje reformske agende biti intenzivirane aktivnosti na planu unapređenja poslovne i investicione klime u BiH.

Sagovornici su ocijenili da bi za unapređenje odnosa dvije prijateljske zemlje veoma značajna bila razmjena posjeta na visokom nivou, kao i posjeta privrednih delegacija, te je izražena spremnost za njihovu što skoriju realizaciju.

Crnadak i Ogava izrazili su zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa BiH i Јapana, te istakli opredijeljenost za njihovo dalje unapređenje, posebno u oblasti trgovine i investicija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom razgovora Crnatka sa rezidentnim predstavnikom Razvojnog programa UN u BiH Sezin Sinanoglu izraženo je očekivanje da će biti nastavljena uspješna saradnja institucija BiH i tima UN u BiH.

Posebno je istaknut značaj novog petogodišnjeg plana UN za BiH, kao osnove za strateško partnerstvo BiH i UN.

Crnadak je izrazio punu podršku aktivnostima UN u BiH i spremnost MIP-a BiH da pruži podršku njihovoj realizaciji.

Sinanoglu je istakla spremnost UN za nastavak podrške BiH, kako kroz usvojeni petogodišnji programski okvir, tako i kroz druge modalitete.

Tokom susreta je posebno naglašen značaj provođenja ekonomskih reformi koje će rezultirati osjetno boljim životom običnih građana.