latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:45 | Autor: B92

Politiko: Obama razočarao Afriku

Američki predsjednik Barak Obama danas počinje afričku turneju posjetom Keniji.
Barak Obama - Foto: AP
Barak ObamaFoto: AP

Američki portal Politiko piše da iza tople dobrodošlice na koju će sigurno naići, u Africi tinja i razočaranje što je prvi predsjednik afričkog porijekla u istoriji SAD izgleda učinio manje za taj kontinent nego njegovi prethodnici.

Mnogi Afrikanci i neki Amerikanci smatraju da je ono što je Obama uradio za Afriku u posljednjih šest i po godina u najmanju ruku skromno i manje od onoga što je uradio njegov prethodnik DŽordž Buš.

"Vlada mišljenje da on do sada nije ispunio očekivanja," kaže Vitni Šnajdman koji je radio u nevladinim organizacijama i korporacijama u Africi i bio kopredsjedavajući ekspertske grupe za Afriku tokom Obamine predsjedničke kampanje 2008. godine.

On smatra da to nije baš tačno ali priznaje da se ljudi u Africi generalno pitaju gdje su SAD. "Mi vidimo Kinu, mi vidimo Indiju. Postoji želja da vidimo više SAD u Africi," naveo je on.

Zbog ekonomskih i bezbjednosnih interesa, drugi regioni u svijetu su tokom Obaminog mandata imali prednost.

"Njegove spoljnopolitičke inicijative su bile usredsređene na Aziju, Bliski Istok i u posljednje vrijeme na Evropu. Prepustio je spašavanje Malija Francuzima, i bio fokusiran na Ukrajinu i Iran čak i u trenutku kada je Јužni Sudan, zemlja rođena dok je on bio na vlasti i uz podršku njegove administracije sve više raspadao, a Burundi zapadao u haos koji niko nije u stanju da objasni", piše Politiko.

Obama bi izgubio u poređenju sa Bušom čak i da nije bilo povećanih očekivanja zbog njegovog porijekla, ocjenjuje taj portal, navodeći da su investicije Bušove administracije u borbi protiv side i malarije u Africi dovele do velike promjene i spasle milione života.

Dosije Baraka Obame u Africi je mješavina javno-privatnih partnerstva i razgovora koji su prošle godine kulminirali samitom afričkih lidera u Vašingtonu. On je takođe imao rekordan broj od četiri posjete ovom kontinentu, a njegovi saradnici ukazuju i na doprinos u borbi protiv ebole i stalna ulaganja koja su spriječila da izbije pandemija.

Iako nije učinio ništa posebno ili jedinstveno kad je riječ o humanitarnoj pomoći kontinentu, i nema prepoznatljiv program za kontinent, Obama, prema riječima njegovih saradnika, može da se pohvali nizom manjih postignuća, koji u zbiru čine više od onoga što je uradio Buš.

Suzan Rajs, koja je bila podsekretar za afrička pitanja u Stejt departmentu tokom administracije Bila Klintona i koja je sada Obamina savjetnica za nacionalnu bezbjednost, kaže da će "Obamini rezultati u Africi ne samo biti na istom nivou već i nadmašiti rezultate njegovih predhodnika."

Ipak među afričkim liderima i običnim građanima osjeća se razočaranje, navodi Politiko.

"Afrikanci su generalno potpuno nerealni kada je riječ o tome šta znači imati predsjednika SAD afričkog porijekla," kaže DŽon Kempbel, bivši američki ambasador u Nigeriji koji je sada saradnik u Savjetu za spoljne odnose.

Neki od Obaminh saradnika i pristalica priznaju i da je kao prvi predsjednik afričkog porekla morao da pazi da ne izgleda kao da se previše bavi Afrikom.

U međuvremenu, u Najrobiju su na snazi snažne mjere bezbjednosti kako bi američki predsjednik bio dobro zaštićen tokom posjete Keniji koja je često meta esktremista Al-Šababa iz susjedne Somalije, prenosi AP.

Obama, čiji je otac bio iz Kenije, imaće tokom posjete priliku i da se susretne sa rodbinom, rekao je američki ambasdor u Keniji Robert Godec.