latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:49 | Autor: SRNA

Mjere za efikasnije funkcionisanje "Voda Srpske"

Prijedlog mjera za uspostavljanje racionalne i efikasne funkcije Јavne ustanove "Vode Srpske" predviđa unapređenje oblika organizacije upravljanja sektorom voda, zastupajući principe i strateške odrednice jačanja postojeće institucije, da bi se u narednom periodu efikasnije upravljalo vodama u Republici Srpskoj.

Posebna pažnja mora se posvetiti jačanju potencijala i resursa sektora voda u vezi sa izvršenjem primarnog zadatka koji se odnosi na pripremu planova upravljanja vodama, zaštitu od štetnog djelovanja voda, korištenju voda i zaštiti voda, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U tom smislu moraju se unaprijediti funkcija i djelovanje ustanove "Vode Srpske", koje su propisane Zakonom o vodama, a odnose se na upravne poslove provođenja opšteg interesa, realizacije projekata izvođenja radova, održavanja vodnih objekata i sistema.

Ovaj prijedlog mjera doprinijeće poboljšanju upravljanja javnim vodnim dobrom i sistemima, poboljšanju upravljanja i održavanja korita rijeka i vodnog zemljišta, što će dati podstrek i lokalnim zajednicama, udruženjima građana, sportu i rekreaciji i drugim razvojnim potrebama u Republici Srpskoj.

Prijedlog mjera, koji je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, juče je usvojila Vlada Republike Srpske, koja je zadužila Upravni odbor i menadžment "Voda Srpske" da u roku od mjesec dana izrade dinamički plan realizacije prijedloga i posredstvom Ministarstva dostave Vladi na usvajanje.