latinica  ћирилица
24/07/2015 |  17:53 | Autor: RTRS

Novi zakon o radu u Srpskoj do kraja godine? (VIDEO)

Vlada FBiH utvrdila je juče Prijedlog zakona o radu, koji je jedan od ključnih uslova Međunarodnog monetarnog fond za novi stend-baj aranžman. To je ponovo pokrenulo priču hoće li i kada, sličan dokument biti usvojen i u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske obavezala se Ekonomskom politikom, a Parlament planom rada, da će novi Zakon o radu biti donesen do kraja 2015. godine.

Iako je godinama glavna tema razgovora poslodavaca i sindikata, približavanja stavova gotovo da nema. U Vladi Srpske ističu da bi ovo vruće pitanje trebalo da bude stavljeno na dnevni red poslije sezone godišnjih odmora.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović izjavio je da je u toku usaglašavanje stavova socijalnih partnera u vezi sa novim zakonom o radu obećavajući da zakon neće biti usvojen, ako ne bude imao podršku svih. Stavovi socijalnih partnera u Republici Srpskoj, međutim, nisu promijenjeni – poslodavci insistiraju na novom Zakonu – sindikat smatra da nema potrebe za tim i da prvo treba obezbijediti da se provodi postojeći Zakon o radu. 

Smanjenja radničkih prava u Republici Srpskoj neće biti, uvjerava resorni ministar Milenko Savanović. U toku je, kaže, usaglašavanje stavova socijalnih partnera.

- Nećemo ništa uraditi, a da to neko od socijalnih partnera ne prihvata. Na putu smo rješenja i zakon o radu ići će u proceduru odmah poslije godišnjih odmora, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Iako su u Vladi optimisti, približavanja stavova socijalnih partnera za sada nema. Sindikat o novom zakonu o radu neće ni da razgovara, a poslodavci neće da razgovaraju ni o čemu drugom dok to pitanje ne bude riješeno.

- On je po svemu prevaziđen i zahtjeva prilagođavanje i direktivama EU i međunarodnim standardima i zakonima koji su u međuvremenu usvojeni u Srpskoj, istakao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ključne izmjene u novom Zakonu o radu koji je predložila Vlada Federacije, u najvećoj mjeri, podudaraju se i sa zahtjevima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, uz dodatak da se u Srpskoj trajanje kolektivnog ugovora ograniči na pet godina. U Savezu sindikata ne dijele ovo mišljenje. Strahuju od smanjenja radničkih prava i ne vide potrebu da se uopšte donosi novi zakon.

- Јer govoriti o zakonu o radu kada se preko milijardu maraka duguje radnicima za neisplaćene plate i gotovo toliko za neuplaćene doprinose, što je i zvanični podatak iz institucija koje prate uplate doprinosa, mislim da je stvarno neprimjereno, naglasila je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Federacije i danas je branio novi Zakon o radu, a podršku mu je pružio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark.

- Ovaj novi Zakon o radu smanjuje prava kroz novopotpisane kolektivne ugovore koje imamo namjeru potpisati, smanjuje prava povlaštenima i povećava prava razvlaštenima, rekao je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark naglasio je da je sadašnji sistem vrlo rigidan.

- Iskreno govoreći to je zaostavština titoizma, dodao je on.

Na Novalićevo ubjeđivanje, međutim, sindikati u Federaciji odgovorili su najavom protesta onog trenutka kada Zakon uđe u parlamentarnu proceduru. Ni njihove kolege u Republici Srpskoj, ako se nađu u istoj situaciji, ne odbacuju tu mogućnost.